Se apropie 9 mai – data care a devenit fundamentală pentru Rusia modernă. Cu toate acestea, în țara noastră, această zi și-a pierdut de mult sensul inițial, încă din 1965. Începând cu aceasta perioadă, rușii s-au concentrat doar asupra faptului că “am putea repeta”, și nicidecum asupra faptului că “nu vom permite ca acest dezastru să se repete”. Cultul victoriei, creat de propagandiști, a fost de ceva vreme relevant și în afara Federației Ruse, dar după ce societatea mondială a văzut ce anume ar putea repeta armata rusă, unele țări au decis să-și reconsidere atitudinea față de ziua memorială.
Moldova, care ani la rând cedat propagandei rusești chiar și pe malul drept al Nistrului, a decis să interzică folosirea panglicilor de Sfântul Gheorghe din 2022, care, apropo, a devenit un simbol al memoriei celui de-al Doilea Război Mondial abia în 2005, iar puțin mai târziu, în 2014, s-a transformat într-un simbol al agresiunii militare a Federației Ruse. Desigur, nu are rost să ne așteptăm la ceva nou de la propaganda rusă, din moment ce mass-media pro-rusă, începând critică și polemizează o decizie complet logică a guvernului moldovenesc, poziționând-o ca profanare a istoriei și a comemorării evenimentelor din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.
La sugestia aceleiași mass-media pro-rusă, moldovenilor li se oferă (dubioase în esență) “hack-uri”, cum să iasă în stradă cu simbolica agresorului, fără a fi amendați. Este vorba și despre purtarea hainelor negru-orange, cât și despre purtarea măștilor în aceste culori, sub pretextul că se protejează de coronavirus. Pe fondul amenzilor cu adevărat semnificative și al mementourilor din partea poliției că toată lumea este egală în fața legii, astfel de apeluri arată ca o încercare de a manipula mulțimile și de implica oamenii în proteste. Probabil, agonia nebuniei victoriei arată exact așa.
În regiunea separatistă Transnistria, în ciuda anulării evenimentelor de masă și a ignorării legislației Republicii Moldova, ziua de 9 mai poate fi considerată cea mai periculoasă zi din regiune. Numărul provocărilor rusești a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni și, aparent, ar putea crește și în viitor. Planul Rusiei de a ajunge cel puțin la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk a eșuat lamentabil, iar coridorul terestru de la Federația Rusă la „MRT” arată mai mult ca un vis roz al ocupanților. Cel mai probabil, din deznădejde și disperare, serviciile speciale ruse vor aranja un alt atac terorist în regiune, astfel încât Federația Rusă să poată folosi din nou retorica despre „protecția” populației vorbitoare de limbă rusă. Nu este complicat de a prognoza scenariul care va urma în acest caz.
Distorsiunea și “uitarea” faptelor istorice este poate una dintre manipulările preferate ale Federației Ruse. Până la urmă, nu în zadar ostentativa paradă militară de pe Piața Roșie a început să se organizeze abia după 20 de ani de la finalizarea războiului, atunci când în viață au rămas mult mai puțini martori ai tuturor ororilor războiului. Acum, când practic nu au mai rămas în viață veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia, ascunzându-se în spatele memoriei isprăvilor, creează un pretext pentru o nouă vărsare de sânge în Europa.