Economie

Forța Fermierilor vrea „măsuri urgente” în agricultură: „Comunicatul de ieri al Guvernului nu prezintă nici o soluție”

Pe 17 aprilie, premierul Dorin Recean și ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, au avut o ședință cu fermierii și cu asociațiile de profil, în contextul pagubelor provocate agriculturii de înghețurile de la începutul lunii aprilie. Premierul a dat asigurări că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor și s-a anunțat că estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10–30 de zile. Pe 18 aprilie, asociația „Forța Fermierilor” a declarat că poziția Guvernului „nu prezintă nicio soluție concretă”. Potrivit asociației, sunt necesare mai multe „măsuri urgente”, inclusiv „declararea stării de criză excepțională în sectorul agricol la nivel de țară”, transmite sursa.

Declarația Guvernului 

Pe 17 aprilie, reprezentanții Guvernului anunțau că au avut o ședință cu fermierii și cu asociațiile de profil. S-a menționat că în cadrul ședinței a fost discutată situația din sectorul agricol, în urma înghețurilor din luna aprilie, a crizei provocate de pesta porcină, precum și „măsurile prin care Guvernul sprijină fermierii”. 

Reprezentanții Guvernului raportau, în comunicatul de presă, că înghețurile de la începutul lunii aprilie au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire: „Cele mai afectate plantații sunt cele de caise, cireșe și piersici. De asemenea, în urma înghețurilor, au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr”. 

„În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare colectează rapoartele pentru evaluarea pierderilor, iar estimarea finală a pagubelor va putea fi realizată în decurs de 10-30 de zile”, au adăugat reprezentanții Guvernului. 

Potrivit Executivului, la ședință, Recean „a accentuat că Guvernul va continua să ofere sprijin fermierilor” și a vorbit despre asemenea măsuri ca: subvenționarea polițelor de asigurare agricolă, sprijinul financiar pentru extinderea suprafețelor irigate, a celor protejate de ploaie și grindină, modernizarea fermelor. 

„În primele luni ale anului, Guvernul a debursat deja subvenții de peste 1 miliard de lei pentru fermieri, din totalul de 1,7 miliarde alocate pentru acest an. Prin Bugetul +Plus, fondul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, iar, gradual, va fi returnat TVA-ul. În același timp, sunt oferite instrumente avantajoase de creditare pentru fermierii mici și mijlocii. Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că Planul de Creștere Economică, finanțat de Uniunea Europeană, prevede o alocare de 300 de milioane de euro destinate investițiilor în agricultură, ceea ce confirmă prioritatea pe care statul o acordă sectorului agricol, gospodăriilor țărănești și fermierilor din toată țara”, au mai declarat reprezentanții Guvernului. 

Menționăm că, tot pe 17 aprilie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o ședință online cu reprezentanți din raioane, în cadrul căreia s-a discutat despre impactul intemperiilor asupra culturilor.

Precizările „Forța Fermierilor”

Pe 18 aprilie, asociația „Forța Fermierilor” a declarat că „comunicatul de ieri al Guvernului referitor la ședința cu asociațiile din sectorul agricol pe marginea dezastrelor naturale, nu prezintă nici o soluție concretă pentru depășirea crizei în care se rostogolește întregul sector agricol – cereale, sfecla de zahăr, fructe, vinificație, zootehnie”.  

„În așa momente de criză, Guvernul trebuie să intervină prompt, cu măsuri eficiente pentru a stabiliza declinul și oscilațiile abrupte cauzate în special de intemperii. Intervenția nu trebuie făcută doar declarativ cu măsuri populiste, sterile și fără efect”, au comunicat reprezentanții asociației. 

„Forța Fermierilor” a declarat că, „în contextul prăbușirii întregii ramuri agricole, accelerată de intemperiile naturale”, sunt necesare de întreprins mai multe „măsuri urgente”: „Declararea stării de criză (excepțională) în sectorul agricol la nivel de țară, cu scopul de a identifica suport internațional pentru redresarea situației și implementarea unor măsuri eficiente de reziliență pentru sector. (…) Alte măsuri de intervenție sunt de ordin fiscal, financiar și chiar legislativ, cum ar fi: asigurarea funcționalității reale a Legii cu privire la Programul de rambursare TVA și restituirea accizei la motorină în maxim 2 luni, înlesniri fiscale temporare, achitarea datoriilor la subvenții pentru perioade 2024 și modificări la Legea Insolvenței, etc…”. 

Asociația a mai declarat că Guvernul emite, în comunicatele sale, „mesaje repetate constant despre sprijinul financiar acordat fermierilor, deși în realitate acesta este ineficient”: „Au creat o percepție publică distorsionată. Societatea a ajuns să considere că fermierii care solicită măsuri suplimentare de intervenție depășesc limitele bunului simț”. 

#Forța_Fermierilor #măsuri #agricultură

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button