Recent a avut loc una dintre cele mai discutate întâlniri dintre liderul SUA și liderul Federației Ruse. Discuția a avut loc în formatul de videoconferință, a durat circa 2 ore și a cuprins subiecte de importanță primordială nu doar pentru cele 2 părți implicate în negocieri, dar și pentru întreaga lume. Discuția lui Biden și Putin nu a fost transmisă în live și nici nu există o înregistrare publică a acestei conferințe video. Totodată, ambele părți au oferit anumite rezumate ale acestei întâlniri, iar în acest articol prezentăm principalele aspecte care au fost abordare în respectivele negocieri.
Tensiune la hotarele Ucrainei – SUA își manifestă îngrijorările
Era de așteptat că situația creată momentan la hotarele dintre Rusia și Ucraina va fi subiectul principal în „ordinea de zi” a acestei întâlniri. Plus la aceasta, presa americană a început să scrie despre astfel de planuri ale Kremlinului încă din octombrie. Kievul susține că Rusia a dislocat aproximativ 94.000 de militari la hotare și a redirecționat acolo vehicule blindate și sisteme de război electronic.
Ambii lideri au discutat deschis la acest subiect. Biden și-a manifestat îngrijorările privind integritatea teritorială a Ucrainei. Aceste îngrijorări, de fapt, au fost manifestate și mai înainte de către partea americană. În timpul conversației, Biden și-a declarat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, cerând „de-escaladare și revenire la diplomație”.
Liderul Federației Ruse, Vladimir Putin, la rândul său, a relatat îngrijorările Federației Ruse privind eventuala dezvoltare a potențialului NATO în apropierea granițelor Rusiei și privind acțiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbasului. Președintele Rusiei a explicat și linia distructivă a Kievului, care vizează ignorarea și desființarea completă a acordurilor de la Minsk și a acordurilor încheiate în „formatul Normandia”. În ceea ce ține de concentrarea militarilor ruși la hotarele cu Ucraina, această concentrare de militari continuă a fi poziționată ca parte a unui antrenament militar de amploare.
Moscova acuză, de asemenea, autoritățile ucrainene că încearcă să escaladeze situația și să-și construiască propriile trupe militare. Aceste îngrijorări au apărut după ce, potrivit Ministerului rus de Externe, Ucraina a dislocat 125.000 de militari la hotarele cu Rusia.
Noi sancțiuni pot fi aplicate de către SUA în cazul escaladării trupelor rusești
Pe lângă manifestarea îngrijorărilor privind integritatea teritorială a Ucrainei, Biden a mai menționat și faptul că partea americană este pregătită să aplice sancțiuni noi împotriva Rusiei, în cazul în care, totuși, va fi efectuată o invazie militară pe teritoriul Ucrainei. Caracterul acestor sancțiuni ar putea fi dedus din afirmația recentă a Consilierului Superior al lui Biden: „Acele lucruri pe care nu le-am făcut în 2014, suntem pregătiți să le facem acum, în cazul în care Rusia escaladează în Ucraina”. Cel mai curând, este vorba despre eventuale sancțiuni și mai drastice decât cele aplicate până în prezent.
Totodată, Biden a relatat și despre determinarea partenerilor SUA de a aplica, la fel, sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei destabilizări a situației. Amintim că recent Germania a menționat despre determinarea de a aplica sancțiuni, inclusiv legate de gazoductul Nord Stream 2, și că Federația Rusă „ar trebui să înțeleagă prețul economic” al unei decizii de invaziune pe teritoriul Ucrainei.
Alte subiecte discutate în cadrul întâlnirii
Problema tensiunii de la hotarele dintre Rusia și Ucraina nu a fost unicul subiect discutat în cadrul întâlnirii, deși, cu siguranță, poate fi numit cel mai important subiect în acest sens. Conform raportului Casei Albe „Putin și Biden au abordat și anumite probleme de securitate cibernetică, stabilitate strategică, precum și munca comună a Rusiei și a Statelor Unite pe probleme regionale, inclusiv relațiile cu Iranul”.
Ce urmează după?
După finalizarea întâlnirii virtuale, ambele părți au relatat despre faptul că au delegat deja sarcini către echipele sale. Aceste sarcini țin de soluționarea situației de la hotarele dintre Rusia și Ucraina, dar și rezolvarea „întrebărilor sensibile”. Vladimir Putin a menționat că Moscova vrea să primească „garanții de încredere, stabilite legal, excluzând expansiunea NATO către est”. Biden, la rândul său, deja a stabilit un șir de întâlniri cu liderii altor state, inclusiv cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.
Această întâlnire dintre liderii celor 2 mari puteri, cu siguranță, nu reprezintă și nu poate oferi o soluție imediată a situațiilor tensionate cu care se confruntă societatea mondială. Totodată, o asemenea întâlnire și discuție diplomatică crește considerabil probabilitatea și posibilitatea soluționării pe cale amiabilă și pașnică a tuturor aspectelor problematice și sensibile în prezent.
Traian Albu