Război în Ucraina

Kremlinul a decis să atace Moldova – The Times

Surse ale ediției britanice The Times, din informațiile ucrainene susțin că Rusia a elaborat planuri clare pentru invazia Moldovei.

Discurs direct al unei surse din serviciile secrete ucrainene: „Noi credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra Moldovei, atunci vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – aceasta va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei.

Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, atunci aceasta va fi o amenințare directă și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi rușii vor furniza un număr mare de arme în Moldova.

Detalii: Interlocutorii publicației spun că serviciile speciale ruse iau în considerare posibilitatea de a stârni tulburări și revolte în țară. Acum în țară există nemulțumiri în rândul oamenilor din cauza creșterii prețurilor.

Serviciile secrete ucrainene au remarcat o anumită activitate pe aerodromul din Tiraspol, capitala de facto a nerecunoscutei Transnistrie.

Interlocutorii jurnaliştilor sugerează că armata rusă intenţionează să efectueze o dislocare  în Transnistria folosind avioane de transport Il-76 şi elicoptere. Se presupune că aceste avioane și elicoptere vor zbura de pe un aerodrom din Crimeea ocupată.

În același timp, autorii publicației notează că aceste afirmații sunt contrare analizei agențiilor de informații occidentale, că rușii nu au capacități suficiente pentru a zbura în siguranță deasupra apărării aeriene ucrainene din regiunea Odesa. În plus, pentru a furniza muniție și întări unitățile, rușii trebuie să creeze un „coridor” terestru din Hersonul capturat prin regiunile Mykolaiv și Odesa, fiind respinși de forțele ucrainene.

Ei pot încerca să desfășoare o operațiune militară mai aproape de Ziua Victoriei pe 9 mai. În această zi, președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea de către Rusia a independenței Transnistriei. În plus, serviciile ruse de informații ar putea planifica debarcarea de trupe la Tiraspol în același timp cu organizarea de revolte și proteste la Chișinău.

Analiștii militari Jack Watling și Nick Reynolds de la Institutul Regal Comun pentru Cercetarea Apărării consideră că o astfel de operațiune a rușilor ar avea trei obiective:

  • retrage o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;
  • stoparea cursului pro-european al actualei guvernări în Moldova;
  • sperie Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme și finanțe ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.

Analiştii notează că serviciile secrete ucrainene au aflat despre planurile generalului-maior FSB Dmitri Miliutin de a încerca să folosească simboluri ale invaziei ruse a Ucrainei interzise în Moldova, în special, panglica Sf. Gheorghe, în timpul protestelor. Se presupune că protestatarii ar trebui să vină cu atât de multe simboluri interzise, ​​încât amenzile și arestările poliției moldovenești să pară o suprimare a libertății de exprimare și de opoziție.

Autorii materialelor The Times nu au putut confirma aceste date din surse independente.

Pe 24 aprilie, Ministerul rus de Externe a declarat că nu există nicio amenințare de escaladare în Transnistria. A doua zi, 25 aprilie, provocatori necunoscuți au tras din lansatoare de grenade rusești în sediul așa-numitului Minister al Securității de Stat al Transnistriei din Tiraspol, iar apoi au aruncat tuburi uzate la intrarea acolo. Mai departe, în satul Mayak, antenele puternice ale centrelor radio sovietice, care erau folosite pentru propagandă, au fost distruse. Ulterior, autoritățile transnistrene au raportat un atac asupra unei unități militare din satul Zabory.

Șeful formației nerecunoscute, Vadim Krasnoselsky, a spus că urmele exploziilor se presupune că duc în Ucraina. Informațiile ucrainene au raportat că în Transnistria a fost anunțată o întâlnire militară a rezerviștilor.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat forțele din interiorul Transnistriei nerecunoscute că au organizat explozii provocatoare și bombardamente.

Ministerul de Externe ucrainean a emis o declarație în care condamnă provocările din Transnistria și susține integritatea teritorială a Republicii Moldova. Pe 27 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat public că exploziile din Transnistria au fost efectuate de serviciile speciale ruse pentru a amenința Moldova.

Departamentul principal de informații al Ministerului Apărării a raportat că în PMR au fost tipărite ziare cu un fals apel al locuitorilor din Transnistria către Putin pentru ca „să-i protejeze de hărțuire și represiune”. NATO se așteaptă la noi provocări în Transnistria, dar sunt convinși că acestea nu reprezintă o amenințare militară la adresa independenței Moldovei.

La 1 mai, hackeri ruși au atacat site-urile guvernamentale din Republica Moldova. Cu câteva zile mai devreme, președintele Sandu a recunoscut că țara nu are o armată pregătită de luptă care să riposteze în cazul unui posibil atac asupra țării.

#kremlinul #razboi #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button