InternaţionalRăzboi în Ucraina

“Forțe pro-ruse” sau “neputință pro-rusă”?

Secretarul britanic de externe Liz Truss a declarat pe 20 mai că Moldova ar trebui să fie „echipată în conformitate cu standardele NATO” în cazul unei invazii militare ruse.

Socialiștii din Moldova nu au putut trece cu vederea această afirmație. „În primul rând, se atrage atenția asupra faptului că aceste cuvinte au fost rostite fără nicio discuție publică cu reprezentanții conducerii de vârf a Republicii Moldova. În plus, chiar dacă o astfel de declarație a fost dictată de dorința de a ajuta țara noastră, în realitate nu a făcut decât să agraveze situația din regiune”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Desigur, astfel de declarații nu pot decât să-i supere pe socialiști și pe alți reprezentanți pro-ruși ai vieții politice a Moldovei. Cu fiecare astfel de declarație, eforturile lor de a scoate Moldova de pe calea pro-europeană spre calea pro-rusă sunt din ce în ce mai neputincioase. În cazul în care cuvintele lui Liz Truss sunt într-adevăr susținute de acțiuni și Moldova poate să-și modernizeze armata cu ajutorul partenerilor, orice intimidare din partea Federației Ruse va fi doar o altă manifestare a disperării. Dat fiind faptul că demilitarizarea Ucrainei nu a mers conform planului, Kremlinul ar putea uita despre demilitarizarea Moldovei și deschiderea unui al doilea front, lucruri prin care încerca de nenumărate ori să șantajeze conducerea de la Chișinău.

În acest context, vom putea observa activarea politicienilor pro-ruși, care răspândesc activ propaganda Kremlinului despre inconsecvența situației actuale cu neutralitatea consacrată în Constituția statului. Și, din motive bine-cunoscute, nu iau în considerare ideea că nu se poate vorbi de vreo neutralitate atunci când trupele armatei ruse din Transnistria se află de 30 de ani pe teritoriul Moldovei.

Rusia nu-și ascunde deloc interesul pentru această situație. „Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului, dar vom urmări acest lucru. Pentru că Constituția Republicii Moldova precizează clar statutul său neutru de non-bloc, iar furnizarea de arme dintr-un stat membru NATO ridică, desigur, semne de întrebare”, a spus vice ministrul de externe Andrei Rudenko, transmite ria.ru. Cu toate acestea, o astfel de îngrijorare nu este surprinzătoare, deoarece în lupta împotriva expansiunii NATO, Federația Rusă deja pierde poziții. Dacă până și Suedia și Finlanda, fiind neutre de mulți ani, ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, au decis să se alăture Alianței Nord-Atlantice, atunci ce putem spune despre țările mai puțin protejate?

Moldova are multe în comun cu Ucraina și, uneori, există ceva de învățat din greșelile țării vecine. Deci, din experiența Ucrainei, cu toții putem vedea la ce duce prezența forțelor pro-ruse în parlament. Tot ce pot face este să repete zi de zi narațiunile Kremlinului și, în cazul unui război pe care îl promovează atât de activ, să stea pe primul loc la punctele de control la frontieră. Ruperea legăturilor cu Rusia și apropierea de Occident, în ciuda minciunilor opoziției moldovenești, este un pas important, care va ajuta Moldova să-și mențină suveranitatea și să se protejeze de o eventuală „eliberare”.

#NATO #Moldova #opoziţie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button