După înfrângerea în ciocnirea de contact cu armata ucraineană, conducerea militară rusă a revizuit semnificativ metodele de a conduce un nou război. Acum Rusia, cu ajutorul rachetelor de la distanță, distruge în mod sistematic depozitele de petrol și hambarele din toată Ucraina. Caracteristicile de performanță ale rachetelor balistice rusești fac posibilă atingerea unei ținte oriunde în Ucraina. Rusia vrea să distrugă complet stocurile de combustibil și orice combustibil și lubrifianți de pe teritoriul Ucrainei. În timpul războiului, Federația Rusă a distrus parțial sau complet 6 hambare, inclusiv a deteriorat cel mai mare hambar din nordul Ucrainei, lângă orașul Ovruch din regiunea Jitomir, transmite sursa.
Ostilitățile în curs fac imposibil ca Ucraina să-și îndeplinească obligațiile ca exportator de alimente. Rusia a blocat complet porturile ucrainene de la Marea Neagră, nivelând posibilitatea livrărilor export-import de mărfuri și resurse. Astfel, peste 4,5 milioane de tone de cereale destinate exportului sunt blocate în porturile Ucrainei de la Marea Neagră. În paralel, Rusia a limitat exportul de cereale. Războiul declanșat de Rusia creează riscul unei crize alimentare care amenință să se transforme într-o foamete masivă în țările cele mai dependente de aprovizionarea cu alimente. În special, acest lucru amenință țările din Orientul Mijlociu și Europa de Sud, inclusiv Grecia.
Propagandiștii ruși au exprimat în avans presupunerea unei foamete iminentă care ar urma să apară în cazul unui război la scară largă în Ucraina. Evident, această presupunere este pe deplin în concordanță cu conceptul de agresiune hibridă, utilizat pe scară largă de Kremlin. În special, bombardarea masivă a orașelor ucrainene a provocat cel mai mare aflux de refugiați în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, Rusia pregătește un răspuns asimetric către Occident la sancțiunile pe care le-a impus și la retorica anti-rusă. Criza alimentară și afluxul de refugiați vor fi interpretate ca un rezultat firesc al sancțiunilor impuse Rusiei. Rusia privează Ucraina de principala resursă economică a țării – agricultura și infrastructura portuară.
Prin urmare, principalul pericol al unei invazii militare rusești a Ucrainei este că Kremlinul creează amenințări hibride complexe la adresa întregului Occident. Folosind implicarea Ucrainei în economia mondială, în special, potențialul său de export și tranzit, Rusia creează noi declanșatoare de presiune asupra țărilor care își exprimă sprijinul pentru Ucraina. Incomparabilitatea potențialelor militare ale Rusiei și Ucrainei, împreună cu contractele de afaceri existente între țările vest-europene și Federația Rusă, permit Kremlinului să treacă la un război de lungă durată, la distanță, ale cărui manifestări negative, potrivit lui Putin, „va fi pe conștiința regimului de la Kiev”.
Războiul din Ucraina a devenit notoriu „punct de bifurcație”, de rezultatul căruia depinde viitorul lumii întregi. Din rezultatul celui care câștigă războiul resurselor și războiul minciunilor. Una dintre principalele vulnerabilități este nevoile de bază ale oamenilor pentru hrană și garantarea confortului casnic. Rusia va încerca să facă din acest război un punct de vulnerabilitate pentru fiecare țară care își exprimă direct sau indirect sprijinul pentru Ucraina.
Putin nu ezită să folosească cele mai criminale metode pentru a-și atinge obiectivele de restabilire a sferelor de influență ale Rusiei și declanșarea ulterioară a unui război major în Europa. Dictatorul de la Kremlin caută în mod deliberat să provoace foametea mondială pentru a folosi proviziile de hrană din Federația Rusă ca instrument de șantaj politic.