Analize și opinii

Măsuri reale ale UE pentru redresarea Ucrainei

Summitul UE-Ucraina, care a început deja la Kiev, va ridica un număr foarte mare de probleme privind nu numai integrarea europeană a Ucrainei și invazia militară rusă în țară, ci și mecanismele specifice pentru redresarea Ucrainei după război. Prin urmare, utilizarea activelor rusești înghețate în întreaga lume va fi unul dintre cele mai importante subiecte, care a fost anunțat oficial la Bruxelles.

Participanții vor discuta despre utilizarea a 300 de miliarde de dolari din activele financiare rusești confiscate. După cum au spus mulți economiști și avocați, problema transferului de fonduri către Ucraina există pentru că nu există un astfel de mecanism în practica internațională. Soluția constă în crearea unor reglementări clare și stabilirea unei metodologii pentru transfer.

Unii avocați din țările europene ar fi exprimat teama guvernului de a face un astfel de pas fără un temei juridic pregătit, pe motiv că o Rusie „reînnoită” ar putea, la ani de zile după înfrângerea așteptată, să dea în judecată instituțiile judiciare internaționale pentru a-și cere înapoi fondurile. De aceea, procesul de transfer al activelor ar trebui să fie cât mai bine formalizat din punct de vedere juridic. Nici țara care a transferat fondurile, nici Ucraina însăși nu ar trebui să se afle într-o situație viitoare în care o presupusă „Rusie liberală” va încerca să recupereze banii de sânge ai regimului Putin de astăzi prin metode de manipulare.

Țările europene, împreună cu Regatul Unit și SUA, consolidează și extind în mod sistematic legislația internațională. Transferul activelor rusești confiscate către Ucraina este un pas necesar și logic. Aceste fonduri, precum și viitoarele reparații din partea Rusiei, vor fi folosite pentru a finanța reconstrucția completă a Ucrainei. Aceasta include reconstrucția și repararea infrastructurii, inclusiv a infrastructurii energetice, precum și relansarea economiei. Rusia este singura vinovată pentru ceea ce a făcut Ucrainei și cetățenilor săi. De aceea, cea mai mare parte a fondurilor pentru reconstrucția Ucrainei va aparține Rusiei.

Bineînțeles, țările partenere au fost dispuse să participe la reconstrucția Ucrainei încă de la început. Acest lucru nu este doar din motive morale, ci și din motive destul de practice. Investițiile în Ucraina vor da roade, deoarece în această situație funcționează legile economice elementare atât ale „cererii și ofertei”, cât și noua platformă reînnoită pentru crearea unei piețe competitive. Vechile întreprinderi globale vor putea să se extindă și mai mult, inclusiv forța de muncă, deoarece lucrătorii din Ucraina au calificări și educație diferite. Întreprinderile tinere vor avea șansa de a-și fructifica oportunitățile pe o piață europeană destul de mare și complet neexperimentată.

În ciuda încercărilor de discreditare a Ucrainei în propaganda rusă, doar rusul obișnuit va putea crede basmul conform căruia „ucrainenii sunt mereu în criză de bani europeni”. După cum s-a spus mai sus, investițiile și asistența financiară sunt benefice pentru toate țările partenere. Crearea și dezvoltarea unei noi piețe pe continentul european este mult mai eficientă decât extinderea frenetică a celei vechi. În plus, Ucraina nu poate dezvolta doar un singur sector industrial. Poziția sa geografică, condițiile climatice și diversitatea peisajului vor permite dezvoltarea nu numai a industriei agrare, ci și a celei energetice, inclusiv a celor ecologice.

Rusia nu va renunța, cel puțin în viitorul apropiat, la încercările sale de a-și extinde propaganda. Dar acesta nu este doar un proces inutil și neprofitabil, ci este deja destul de previzibil. Kremlinul nu va mai putea să surprindă pe nimeni, așa că tot ce are de făcut este să se bată singur în agonia isterică a morții.

#UE #Ucraina #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button