Politică

Igor Dodon continuă să răspândească informații false, care incită la ură și dezbinare

Zilele trecute, fostul președinte al Republicii Moldova a oferit un interviu pentru presa rusă, chiar în locuința sa, în care atacă Occidentul și România, transmite sursa.

Magistrații nu i-au interzis lui Dodon să ofere interviuri, însă procurorul de caz spune că practica națională și internațională arată că persoanele aflate în arest la domiciliu nu trebuie să interacționeze decât cu membrii familiei.

Deşi se află în arest la domiciliu, Igor Dodon a reușit să acorde două interviuri pentru presă. Ultimul a fost pentru o televiziune publică din Rusia. Magistrații i-au interzis fostului președinte să comunice cu persoane implicate în urmărirea penală şi să le primească în locuința sa. 

La fel, i s-a interzis să facă acțiuni care ar împiedica aflarea adevărului în procesul penal. Judecătorii nu au precizat însă dacă Dodon poate să acorde interviuri. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, consideră că arestul la domiciliu reprezintă, în esență, aceeași măsură restrictivă precum arestul preventiv, astfel că învinuitul trebuie să fie izolat de societate, pentru a nu comunica mesaje ascunse celor implicați în anchetă.

Petru Iarmaliuc, procuror: „Noi nu știm câte persoane au intrat în domiciliu, poate împreună cu jurnaliștii și cameramanii au intrat şi persoane vizate în ancheta penală? Nu am fost notificați că urmează să facă interviuri, mai ales cu persoane din afara țării, din statul unde s-a aflat unul din complicii săi. Orice persoană care este vizată în anchetă penală, fiind în arest la domiciliu, dând interviu şi comunică că martorii care se audiază sunt constrânși, cauza penală nu are nicio șansă, toți vor fi pe urmă pedepsiți, fiind diseminat acest mesaj la scară largă vor mai fi dispuși să dea declarații?”

În interviul oferit presei ruse, fostul președinte al Republicii Moldova a venit cu mai multe afirmații false, unele care incită la ură şi dezbinare.

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova: „Ea (Maia Sandu – n.r.) a făcut schimbări şi a exclus limba rusă din programul de învățământ, cred că este o greșeală. Au început să închidă școlile ruse şi grupele ruse din universități”.

DECLARAȚIA MINISTERULUI EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII

„Majoritatea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română continuă să studieze limba rusă ca disciplină obligatorie. Autoritățile administrației publice locale nu au informat Ministerul Educației și Cercetării despre reorganizarea sau lichidarea unor instituții de învățământ cu predare în limba rusă. 

Instituțiile de învățământ superior pot planifica, pentru concursul de admitere, grupe și cu altă limbă de instruire decât cea română, de exemplu rusă. Guvernul Republicii Moldova alocă în medie 400 de locuri finanțate din bugetul de stat pentru candidații absolvenți din raioanele de est, majoritatea fiind vorbitori de limbă rusă.”

Șirul declarațiilor false a continuat…

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova: „Nu se repară drumurile, nu sunt ajutați agricultorii, dar, în schimb, se alocă 40 de milioane de euro pentru procurarea armelor. Este clar că armele europene nu vor fi îndreptate spre Vest, ci spre Est. Este clar împotriva cui”.

De fapt, cele 40 de milioane de euro, despre care vorbește Igor Dodon, nu sunt din bugetul de stat, ci sunt oferite de Uniunea Europeană pentru apărare cibernetică, echipamente neletale, provizii şi instruiri. Dodon nu a ratat ocazia de a lovi din nou România.

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova: „Nu cred că ședința comună a Parlamentelor României şi Republicii Moldova este întâmplătoare. Există forțe în Republica Moldova şi România care vor să înghită Republica Moldova. Este periculos, poate duce la război civil. Asta înseamnă că Republica Moldova va dispărea ca stat”.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Doamna Sandu, când facem unirea? Pe cetățeni trebuie să îi întrebați. Suntem un stat democratic şi asemenea decizii le iau doar cetățenii”.

Petru Macovei, director Asociația Presei Independente: „Dacă să ne referim concret la cazul concret al lui Igor Dodon şi al interviurilor pe care le-a dat unor reprezentați ai instituțiilor media din țară şi de peste hotare, vom remarca că fostul șef al statului a dezinformat foarte mult prin aceste mesaje pe care le-a transmis. 

În prima versiune a acestei legi erau prevăzute şi sancțiuni. Sunt convins că ar trebui impuse anumite sancțiuni cel puțin în ce privește persoanele cu funcții publice, Igor Dodon nu este un cetățean de rând, este persoana care a deținut cea mai înaltă demnitate în statul Republica Moldova”.

Nu se cunoaște cum a ajuns jurnalista din Rusia, Olga Armeakova, în Republica Moldova. Aceasta l-a intervievat, recent, şi pe așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „Jurnalista Olga Armeakova de la ROSSIA 24 nu dispune de acreditarea de la MAEIE”.

Igor Dodon a fost reținut în data de 24 mai, fiind cercetat penal într-un dosar pentru cinci capete de acuzare, printre care trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Mâine, el va ajunge din nou în fața magistraților pentru a-i fi examinată măsura preventivă de arest.

#Dodon #fals #arest

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button