Război în Ucraina

Europol raportează cazuri de contrabandă cu arme și produse militare din Ucraina

Serviciul de Poliție al Uniunii Europene (Europol) constată cazuri de contrabandă cu arme și produse militare livrate anterior în Ucraina, relatează Tagesschau, transmite sursa.

„Statele membre ale UE și partenerii operaționali au raportat cazuri de rețele criminale care operează în regiune și care efectuează sau plănuiesc să introducă ilegal cantități semnificative de arme de foc și muniție, inclusiv arme militare”, a declarat Tagesschau în scrisoarea Europol către Consiliul Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat agenției germane DPA, Jan Op Gen Oort, pe 21 iulie, și-a exprimat îngrijorarea că ar putea cădea în mâinile teroriștilor, informează iz.ru.

Astfel, au fost deja înregistrate episoade de comerț și plecare din Ucraina a unor indivizi cu arme, care, potrivit temerilor Europol, le pot depozita în cache-uri în apropierea frontierei de stat pentru vânzare ulterioară.

Jan Op Gen Oort a vorbit despre prezența reclamelor pe dark web pentru vânzarea rachetelor antitanc americane Javelin, dar autenticitatea acestora trebuie verificată. Totodată, pe postul postului de televiziune german SWR au fost difuzate informații cu referire la un document secret al departamentului conform căruia grupuri infracționale operează în Ucraina care plănuiesc sau fac deja contrabandă „un număr semnificativ” de arme din țară.

Un membru al grupului rus de hackeri RaHDIt, sub condiția anonimatului, a declarat că, potrivit datelor operaționale, armele furnizate Ucrainei merg către contrabandişti și structuri criminale pentru revânzare în continuare către Occident pe piaţa neagră. El nu a exclus ca în acest lucru să poată fi implicate serviciile speciale ucrainene, care, astfel, își asigură fonduri suplimentare.

Totodată, el a subliniat că vorbim de vânzări de către Ucraina nici măcar de arme de calibru mic, ci de sisteme antitanc – Javelins americani și NLAW britanice, precum și lansatoare de grenade. Acestea din urmă, după el, sunt la cea mai mare căutare.

Anterior, pe 5 iulie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că unele dintre armele furnizate de Occident Ucrainei au ajuns pe piaţa neagră. Simon Wezeman, senior fellow la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), a subliniat luna trecută că armele furnizate Kievului ar putea dispărea pur și simplu de pe piața neagră, deoarece Ucraina nu își controlează teritoriul.

Pe 11 iulie, comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a vorbit despre planurile Comisiei Europene de a deschide un hub la Chișinău pentru combaterea contrabandei cu arme și a fluxului de migranți ilegali care călătoresc în Uniunea Europeană din Ucraina prin Moldova.

Potrivit acesteia, hub-ul va contribui la asigurarea securității în Moldova. Ea a explicat că vorbim despre o situație în care bandele criminale folosesc criza din Ucraina în avantajul lor, inclusiv pe teritoriul republicii.

Țările occidentale trimit arme și echipamente militare la Kiev pe fondul unei operațiuni speciale desfășurate de Federația Rusă pentru a proteja Donbasul. Partea rusă a subliniat în mod repetat că astfel de provizii prelungesc conflictul și nu conduc la o soluție diplomatică a situației.

Federația Rusă a lansat o operațiune specială pe 24 februarie. Kremlinul a subliniat că obiectivele cheie ale armatei ruse sunt denazificarea și demilitarizarea regimului de la Kiev. Situația din Donbass a escaladat la mijlocul lunii februarie din cauza bombardamentelor armatei ucrainene. Autoritățile RPD și LPR au anunțat evacuarea rezidenților în Rusia și au apelat la Moscova pentru ajutor.

#Europol #contrabandă #Ucraina #arme

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button