O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată o coloană a armatei ruse complet devastată în urma unui atac ucrainean, filmarea fiind făcută chiar de ruși care trec cu mașina printre ce a rămas din vehiculele de luptă.
„- Mai multe vehicule dintr-un singur foc. Teritoriul este deschis.
– I-au lovit?
– Da.
– Ah, este un Grad. Ăla trebuie să fie un sistem Grad (n.r. un lansator multiplu de rachete BM-21 „Grad”)”, vorbesc între ei cei din mașină, transmite sursa.
„- Uite, au ars cu toții. Unu, doi…e un corp.
– Ai trecut peste corp?
– Da.
– I-au demolat de-a binelea”, continuă dialogul din mașină.
„1,2,3,4,5”, numără unul dintre bărbați deși nu este clar dacă se referă la vehiculele distruse sau la trupuri neînsuflețite aflate pe marginea drumului. „Uite un alt corp”, exclamă consternat rusul.
„- Of, la naiba băieți. Toți [morți]. Nici măcar n-au reușit să scape”, se încheie dialogul.
Dmitri, fondatorul site-ului War Translated, notează într-o postare separată că înregistrarea video a început să fie distribuită inițial pe canalele de Telegram rusești, afirmându-se că aceasta a fost filmată în apropierea Snihurivka, un oraș din sud-estul regiunii Nikolaev, aflat aproape de liniile rusești din regiunile Herson și Zaporojie. Snihurivka a fost ocupat de armata rusă încă din luna martie.
Însă administratorii canalului Rybar, unul dintre cele mai cunoscute canale de Telegram din Rusia, afirmă că înregistrarea video ar fi mai veche și că ar fi fost de fapt filmată în urmă cu câteva luni în regiunea Lugansk.
„Ei s-au înșelat însă în mai multe ocazii”, afirmă Dmitri.
De exemplu, administratorii Rybar, un canal cunoscut drept un susținător puternic al propagandei Kremlinului, sunt cei care luna trecută au distribuit o înregistrare video despre care afirmau că arată un tren cu blindate românești ce s-ar deplasa înspre Republica Moldova.
Contul în limba engleză al Rybar sugera pe Twitter că e posibil scenariul în care România și Republica Moldova să atace Transnistria, o marotă reșapată de mai multe ori în ultimele luni de propaganda rusească.
MApN a explicat la câteva ore după ce înregistrarea video a început să fie rostogolită pe canalele din Rusia că filmarea a surprins de fapt o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întorcea de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22, desfășurat în județul Galați.
Apariția noilor imagini cu coloana rusească distrusă de ucraineni vine la doar câteva zile după ce pe rețelele de socializare din Rusia s-a viralizat o scrisoare deschisă a unor pușcași marini ruși care acuză că au fost trimiși într-o ofensivă de neînțeles în regiunea Donețk și că unitatea lor a fost decimată în timpul atacurilor.