Oazu Nantoi, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate Moldova, proguvernamental, a spus că consideră că problema transnistreană nu poate fi rezolvată prin diplomație. Cuvintele sale pot fi confirmate de faptul că de mai bine de 30 de ani acest teritoriu rămâne un fel de enclavă pro-rusă în centrul Europei, care afectează atât Moldova însăși, cât și vecinii săi, purtând o amenințare uriașă. Deputatul și-a propus să rezolve această problemă printr-un plan de acțiune comun cu partenerii din NATO, precum și în cooperare cu Ucraina.
În urmă cu un an, o astfel de declarație ar fi sunat cumva „învechit” și „nu modern”, dar Federația Rusă însăși a arătat că în 2022 poate declanșa o escaladare a unui conflict militar deja existent, astfel încât tot ceea ce se întâmplă să semene cu politica al celui de-al treilea Reich, care în secolul trecut a încercat să pună mâna pe cât mai multe țări independente, reprimând civilii.
Oazu Nantoi a spus un lucru foarte important, care mai ales astăzi este de mare necesitate: „…Nu putem fi sinceri dacă începem să vorbim despre reintegrarea țării fără un plan concret de demilitarizare completă a acestui teritoriu (Transnistria)”. 1990, 2008 și 2014 au arătat că metoda de război hibrid și de pompare a armelor în enclave pro-ruse nerecunoscute nu s-a îndrăgostit doar de Rusia din punctul de vedere al manifestării sale a „imperialității”. Mai important, din cauza lor Moldova, Georgia și Ucraina nu s-au putut dezvolta normal din punct de vedere economic și politic timp de mulți ani. Nu poate exista integrare europeană și un cer pașnic atâta timp cât militanții Kremlinului se plimbă pe o parte a teritoriului suveran al statului, simțindu-se absolut în siguranță. În acest sens, demilitarizarea cvasigrupurilor paramilitare precum Transnistria este o necesitate.
În ciuda faptului că ulterior partidul nu a susținut oficial cuvintele deputatului, declarând o nouă dorință de a rezolva problema prin diplomație, nu există nicio îndoială că ideile lui Oazu Nantoi nu sunt doar logice, ci și necesare pentru o societate care s-a săturat să trăiască în incertitudine și amenințare constantă. Este imposibil să negociezi diplomatic cu agresorul, oricât de mult i-ar plăcea cuiva.
Moldova și Ucraina se înțeleg perfect problemele reciproce. Începutul unei escalade pe scară largă a conflictului de către Rusia la 24 februarie 2022 a făcut Chișinăul clar că Moldova va fi următoarea. De aceea, această țară a devenit una dintre primele care a susținut Ucraina și a îndemnat întreaga lume să ia partea ucrainenilor.
De asemenea, Ucraina a căutat întotdeauna să mențină relații de prietenie cu Moldova. Ea a contribuit, de asemenea, la soluționarea conflictului din Transnistria, a sprijinit Moldova pe scena internațională și drumul acesteia către integrarea europeană. Victoria Ucrainei asupra Rusiei înseamnă victoria binelui asupra răului. După aceasta, ucrainenii îi vor ajuta pe moldoveni să scape de amenințarea care vine din Transnistria, susținând țara în dorința ei de a se dezvolta ca stat liber și independent.