Rusia va încerca să destabilizeze țările europene, în special în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, care va avea loc între 17 și 19 februarie în orașul german Munchen, transmite sursa.
Unul dintre principalele subiecte ale evenimentului va fi agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Vicepreședintele american Kamala Harris, președinții polonez și francez Andrzej Duda și Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și reprezentanți ai altor state, organizații internaționale și ai societății civile și-au confirmat participarea la conferință.
Cu toate acestea, nu vor fi prezenți oficiali ruși. În schimb, vor fi invitați membri ai societății civile și ai opoziției, inclusiv Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski.
Președintele conferinței, Christoph Heusgen, a explicat refuzul de a invita oficiali ruși prin reticența de a oferi o tribună pentru propaganda rusă.
„Declarațiile pe care le auzim zilnic de la Kremlin nu ne permit să concluzionăm că Rusia va da înapoi nici măcar cu o iotă de la ceea ce Putin a proclamat a fi scopul războiului, și anume distrugerea Ucrainei”, a spus el.
Cu câteva zile mai devreme, pe 10 februarie, s-a împlinit 16 ani de la celebrul discurs al lui Vladimir Putin la Conferința de Securitate de la Munchen, care a fost supranumit ulterior „discursul de la Munchen”. Acesta a fost văzut de mulți ca fiind începutul unui nou Război Rece. Pe scurt, Putin a acuzat Statele Unite că domină comunitatea globală prin politici care sunt conduse exclusiv de propriile interese, și-a exprimat nemulțumirea față de expansiunea spre est a NATO și a numit o astfel de ordine mondială o „lume unipolară” care nu este pe placul Rusiei.
Narațiunea Kremlinului nu s-a schimbat din 2007 – Putin continuă să colporteze povești despre o „lume unipolară” și garanții de neexpansiune a NATO spre est. Pe de altă parte, atitudinea s-a schimbat pe platformele internaționale, unde reprezentanții ruși, care, delectându-se cu propriile discursuri, denaturează realitatea, sunt ascultați din ce în ce mai rar.
Rusia a fost dată afară de la Conferința de Securitate de la München, iar Putin, fără să stea pe gânduri, a decis să facă ceea ce știe cel mai bine: să desfășoare o operațiune subversivă în Europa pentru a destabiliza societatea și a influența politicienii.
Analiștii de la Institutul Robert Lansing (RLI) au avertizat, în special, că un val de proteste se va abate asupra Europei. Acestea sunt menite de Moscova să ridice îndoieli în societatea europeană cu privire la unitatea Occidentului, care și-a unit forțele împotriva agresiunii rusești.
În acest scop, agenții Kremlinului recrutează în rândul membrilor forțelor și organizațiilor politice de stânga care, în mare parte, au fost create cu ajutorul serviciilor secrete sovietice și au fost moștenite de „moștenirea” rusă. Organizațiile și partidele de extremă dreapta vor fi, de asemenea, implicate, acționând de pe poziția presupusei apărări a intereselor naționale, a scăpării de influența SUA și a retragerii din NATO.
Acestea și multe alte narațiuni se aud din ce în ce mai tare de la fiecare post de știri ambulant, în timp ce Occidentul crește ajutorul, inclusiv cel militar, pentru Ucraina. Ele sunt exprimate de agenți ruși declarați, precum și de „idioți utili”. De exemplu, fostul lider al trupei Pink Floyd, Roger Waters, care a luat cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la 8 februarie.
Waters a declarat că „invazia Federației Ruse în Ucraina a fost ilegală”, dar că nu a fost „neprovocată”. Muzicianul, care a fost numit de mult timp xenofob și antisemit de către foștii săi colegi, a cerut, de asemenea, să se convină „chiar acum” o încetare a focului. De parcă acest lucru ar fi fost posibil. Agită o baghetă magică și Putin va refuza să pună mâna pe teritoriile Ucrainei și le va returna imediat pe cele deja ocupate.
Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kyslytsya, a reamintit că, în 1979, Pink Floyd a condamnat invazia Afganistanului de către Uniunea Sovietică, din cauza căreia trupa a fost interzisă în URSS. „Este ironic, poate chiar ipocrit că domnul Waters încearcă acum să albească o altă invazie”, a declarat diplomatul ucrainean.
Rusia imploră negocieri, dar nu discuții de pace. Putin încearcă să strecoare Minsk-3 pentru a obține un răgaz din războiul pe care l-a pierdut de facto și pentru a aduna noi forțe, personal, echipamente și arme, pentru o nouă ofensivă pe scară largă pe teritoriul ucrainean. A negocia „pacea” cu Rusia astăzi înseamnă să îți condamni copiii la război peste câțiva ani, doar că fără împrumuturi americane și sprijin european, ci față în față cu un psihopat.
La summitul G20, Ucraina a propus o „formulă de pace” în 10 puncte. Aceasta prevede radiații, securitate alimentară și energetică, eliberarea tuturor prizonierilor, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, combaterea ecocidului, prevenirea escaladării și fixarea faptului că conflictul s-a încheiat.
„Formula” ucraineană este susținută în Occident, dar Rusia este împotriva ei. Moscova insistă asupra negocierilor fără condiții prealabile, pe baza realității existente, ținând cont de obiectivele pe care le-am anunțat public. Adică, Kievului i se cere să sacrifice ucrainenii care sunt torturați, violați, jefuiți și uciși de soldații ruși în teritoriile ocupate temporar.
„Cu alte cuvinte, acest lucru echivalează cu o capitulare a Ucrainei”, afirmă Institutul american pentru cercetarea războiului (ISW) într-un editorial pentru 12 februarie. Analiștii consideră că scopul acestor declarații este de a exercita presiuni asupra Occidentului pentru a întârzia livrările de arme către AFU, în special tancuri, avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune, ceea ce îi va permite să profite de epuizarea capacităților ofensive ale ocupanților din Donbas.
Potrivit ISW, este posibil ca aceste inițiative „să nu aibă nicio legătură cu negocierile” sau cu termenii păcii, ci să fie mai degrabă campanii de informare menite în mod special să determine Rusia să „treacă prin ferestre de oportunitate sau de vulnerabilitate pe câmpul de luptă”.