PoliticăRăzboi în Ucraina

Sancțiuni mai dure pentru moldovenii care se vor înrola de partea agresorului

Președinta Maia Sandu spune că există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, este examinată oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse și care vor lupta de partea agresorului. De asemenea, autoritățile examinează posibilitatea de a înăspri sancțiunile în privința cetățenilor moldoveni care promovează războiul. Declarațiile au fost făcute de către șefa statului la conferința de presă susținută după convocarea Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă, transmite IPN.

„Am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova, rezidenți în Federația Rusă, în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Ministerul și alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că la ședința CSS s-a discutat despre schimbările care pot interveni în regiune și în Moldova ca urmare a mobilizării din Rusia, urmare a referendumurilor secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Rusiei, precum și eventuala utilizare a armelor neconvenționale. „Am discutat potențialele consecințe ale escaladării conflictului militar în Ucraina, inclusiv riscurile unor incidente nucleare. Raportorii s-au referit la mai multe categorii de riscuri – creșterea numărului de refugiați, întreruperea furnizării gazelor naturale, perturbarea furnizării energiei electrice, exploatarea crizei de către grupuri infracționale și agenți străini pentru destabilizarea situației”, a punctat Maia Sandu.

Președinta a menționat că CSS a aprobat o serie de recomandări, inclusiv creșterea vigilenței și actualizarea planului de acțiuni corespunzător noilor riscuri. De asemenea, s-a recomandat monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă.

#CSS #Maia_Sandu #moldovenii #sancțiuni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button