Analize și opinii

Influența pro-rusă continuă să încerce să se infiltreze în politica țărilor europene

Evoluțiile recente de pe scena politică europeană sugerează că Rusia continuă să își sporească influența asupra statelor europene din interior în toate modurile posibile. Venirea la putere a lui Fitzo, un prieten de lungă durată al Rusiei, demonstrează cu prisosință că nici măcar investigațiile publice privind interferențele electorale și scandalurile de corupție nu sperie Moscova în drumul său spre atingerea obiectivelor sale criminale. Și nu doar faptul că țările europene susțin activ Ucraina și sancțiunile antirusești au iritat conducerea militară și politică a Rusiei.

Problema este mai mare ca amploare. Rusia vrea să-și recâștige și să-și restabilească influența undeva și undeva, de dragul de a conduce țări în declin în numele obiectivelor sale post-imperialiste. Acesta este motivul pentru care alegerile din toate țările europene, nu doar cele din UE, rămân în mare pericol: alegerile municipale și regionale, precum și alegerile pentru șefii de stat.

Astăzi, majoritatea țărilor continuă să demonstreze o luptă de succes împotriva presiunii rusești asupra lor. Una dintre ele este Moldova. Iar exemplul său este deosebit de flagrant, deoarece au existat destule probleme cu influența pro-rusă în țară și, în plus, o parte din teritoriul statului continuă să fie sub ocupație ilegală. Enclava criminală din Transnistria amenință integritatea teritorială a Moldovei, iar oligarhii și pseudopoliticienii pro-ruși doresc să submineze rezultatele pe care țara a reușit să le obțină cu mari eforturi. Printre acestea se numără renunțarea la dependența energetică față de Rusia, rezolvarea treptată a problemelor economice/sociale, stabilirea unei agende pro-europene definitive și stabilirea unor relații bune cu statele vecine, în special cu România și Ucraina.

Cu cât mai mult apar pe scena politică din Europa oameni ca Fitzo sau Orban, cu atât mai mult Rusia încearcă mai mult să destabilizeze regiunea. În acest context, Republica Moldova continuă să lupte cu succes împotriva motivelor criminale ale unor figuri pro-ruse precum Ilon Șor, precum și împotriva amenințării serviciilor de securitate rusești.

Alexandru Mustiata, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, care îndeplinește funcții de informații și contrainformații, a acuzat recent în mod oficial Rusia de ingerință în campania electorală. De asemenea, el a precizat că Rusia desfășoară „campanii de dezinformare prin intermediul televiziunii și al rețelelor sociale”. În principiu, această strategie este destul de obișnuită pentru serviciile de informații și figurile de propagandă rusești. Mustjatsa a subliniat că Moscova încearcă să influențeze alegerile prin finanțarea ilegală a campaniilor electorale, mituind alegătorii și candidații. Se știe deja despre arestările și investigațiile împotriva subalternilor lui Ilon Șor. Cu toate acestea, lupta trebuie să continue nestingherită.

Este important să ne amintim că decizia Comisiei pentru Situații de Urgență din Moldova de a suspenda activitatea a șase canale de televiziune locale, care, în cuvintele premierului Dorin Recean, „favorizau interesele forțelor străine”, a avut un impact pozitiv asupra luptei împotriva amenințării de răspândire a dezinformării. Cu toate acestea, cu cât se apropie mai mult data finală a alegerilor, cu atât mai mult atât figurile pro-rusești, cât și serviciile de informații rusești încearcă să pătrundă în spațiul informațional. În plus, au fost blocate o serie de instituții media rusești: TASS, Moskovsky Komsomolets, Interfax, Rossiyskaya Gazeta, Izvestia, RIA Fan, Sputnik și altele. Acest lucru ar fi trebuit să fie făcut cu mult timp în urmă, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Au mai rămas cinci zile până la alegeri, ceea ce înseamnă că forțele antiguvernamentale au din ce în ce mai puține oportunități de a le perturba sau de a falsifica rezultatele, precum și mai puține oportunități de a influența populația țării. Rămâne de văzut ce alte încercări vor mai face Rusia sau cei care o manevrează pentru a interfera cu procesul democratic liber.

Urmăriți hashtag-ul #alegeri2023 și fiți la curent cu ultimele știri!

#alegeri2023 #Moldova #politica

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button