Pe 23 decembrie 2021 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, va susține o conferință de presă, în cadrul căreia va face principalele totalizări ale anului, dar și va oferi anumite aspirații asupra perspectivelor de viitor. Asemenea conferințe de presă sunt organizate în fiecare an, începând cu 2001.
Un aspect distinctiv al acestei conferințe de presă constă în faptul că interacțiunea cu jurnaliștii va avea loc într-un format face to face, cu respectarea tuturor normelor anti-Covid. În acest context, a fost redus și numărul de locuri pentru jurnaliști – în acest an vor participa doar 500 de jurnaliști (formatul obișnuit prevedea participarea a peste 1000 de jurnaliști la această conferință de presă de totalizare). În acest articol descriem principalele aspecte pe care, cel mai curând, vor fi abordate la conferința de presă atât de către jurnaliștii acreditați, cât și de însuși liderul Federației Ruse, Vladimir Putin.
Poziționarea politică a Federației Ruse și corelarea acesteia cu situația geopolitică actuală
Tensionarea relațiilor cu Ucraina și acțiunile Federației Ruse în circumstanțele geopolitice actuale, cu siguranță, vor fi subiectele care se vor discuta la conferința de presă. Cel mai curând, liderul Federației Ruse, iarăși, va face trimitere la riscul încălcării de către Ucraina a prevederilor de la Minsk, justificând, astfel, dislocarea militarilor ruși la hotarele țării. Plus la aceasta, cel mai curând, Vladimir Putin va face trimitere și la potențialul pericol care vine din partea NATO.
Acestea, sunt, de fapt, nu doar cele mai comode argumente pentru liderul Federației Ruse, dar și cele mai eficiente argumente în ceea ce privește justificarea agresiunii împotriva Ucrainei. Plus la aceasta, reieșind din faptul că reporterii din Donbas, cel mai curând, vor fi și ei prezenți la conferință (aceștia, cel puțin, au solicitat acreditare), liderul Federației Ruse este conștient de faptul că subiectul oricum va fi pus în discuție și că acesta necesită o tratare foarte delicată.
Pe lângă cele menționate, pericolul survenit din partea Ucrainei și NATO, despre care atât de mult vorbește Vladimir Putin în ultima perioadă, reprezintă un bun argument pentru a justifica declinul economic al țării nu doar din prezent, dar și din viitor. Cel mai curând liderul va menționa că armamentul și asigurarea securității naționale ar trebui să devină principalele priorități, chiar dacă este cu adevărat mare riscul că o asemenea prioritizare ar afecta alte domenii importante din economica rusească.
Declinul economic al Federației Ruse
Economia rusească se află într-un declin stabil. Cel mai bine acest lucru îl reflectă graficul postat de către The Moscow Times, prezentat mai jos.
Deși graficul este până în 2020, anul 2021 nu s-a dovedit a fi unul deosebit pentru Federația Rusă. Dinamica negativă a continuat să fie una reprezentativă pentru economia rusească. Inflația a fost în creștere pe tot parcursul anului 2021, deoarece Rusia se confruntă cu o cerere ridicată, cu o creștere a prețurilor mărfurilor și cu anumite blocaje în aprovizionare. Banca Centrală a Rusiei a fost una dintre primele bănci centrale care a început înăsprirea politicii monetare în 2021, deoarece inflația (4,9%) a depășit rata setată de către bancă în decembrie 2020 (4%).
Momentan subiectul declinului economic este unul cu adevărat sensibil, pentru liderul Federației Ruse ar fi cu adevărat complicat să explice o asemenea dinamică a economiei naționale, fără ca acest lucru să influențeze încrederea populației în președintele actual. Acesta, poate fi, de fapt, unul dintre factorii care l-a determinat pe Putin să anunțe, cu ceva timp înainte de conferința de presă, inițiativa statului de a oferi cadouri în valoare de 5000 ruble fiecărui copil care nu a atins vârsta de 7 ani. În acest mod, Putin reduce din tensiunea subiectului declinului economic și creează o aluzie că economia națională a Federației Ruse continuă să fie una competitivă și capabilă de a oferi chiar și mai mult decât minimul necesar.
Iar pentru a „închide” întrebarea definitiv, Putin iarăși va reveni la potențialul militar al Rusiei în care s-a investit destul de mult în ultimii ani, încercând să justifice prin aceasta declinul din celelalte domenii ale economiei. Este o strategie de comunicare la care se recurge nu pentru prima dată.
Dacă să ne referim la perspective, cel mai curând, liderul rusesc va oferi o estimare a perioadei de care țara are nevoie pentru a se redresa economic și a atinge acel nivel anticipat de către cetățeni. Cel mai curând, va fi vorba despre o estimare random, oferită mai mult cu scopul de a crea și a întări în societatea rusească iluzia că totul va fi bine și că țara, momentan, merge în direcția corectă.
Antonio Bors