Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia sa de a dezgheța miliarde de euro pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut, transmite sursa.
În plus, cu o zi înainte, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate (16 pentru, unul împotrivă și nicio abținere) să dea în judecată Comisia Europeană pentru încălcarea obligațiilor sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.
În decembrie anul trecut, CE a deblocat fonduri UE în valoare de 10,2 miliarde euro destinate Ungariei, a căror plată a fost înghețată din cauza preocupărilor legate de situația drepturilor omului și de statul de drept din țară.
Decizia a venit cu o zi înainte de summitul UE la care liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și începerea discuțiilor de aderare, măsuri pe care premierul ungar Viktor Orban a amenințat că le va bloca.
Decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a dezgheța fondurile a fost întâmpinată cu o reacție din partea deputaților europeni, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Orban.
„Credem că avem un argument puternic, deoarece Comisia se contrazice cu privire la aderarea Ungariei la statul de drept”, a declarat europarlamentarul ecologist Daniel Freund.
Potrivit lui Freund, decizia comisiei, care este susținută de membri ai Partidului Popular European al lui von der Leyen, urmărește „să arate președintelui Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi schimbat pentru înțelegeri cu Orban.”
Liderii grupurilor politice se vor întâlni joi pentru a da undă verde finală președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, să intenteze un proces împotriva CE în instanță până la 25 martie.
La începutul lunii martie, a devenit cunoscut faptul că Ungaria a reușit să deblocheze aproximativ două miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene după ce guvernul premierului Viktor Orban a respectat cerințele Comisiei Europene privind formarea educațională și egalitatea de gen.