Politică

Deputat: „Rusia are miză mare în UTA Găgăuzia, e un pilon pe care-l vor mai șubred”. De ce PAS și PPDA nu au candidat la alegeri

PAS nu a înaintat un candidat la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, pentru că ar avea puțină influență în regiunea. O spune deputatul PAS, Vitalie Jacot, potrivit căruia „atitudinea față de Occident, în UTA Găgăuzia, este foarte negativă”.

Vicepreședinta Platformei DA, Iana Stanțieru, consideră că absența forțelor proeuropene la alegerile din Autonomie este „o rușine”. Aceasta a mai menționat că PPDA nu are nici el un candidat, fiindcă n-ar avea destule resurse. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 aprilie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Rusia are mare miză în Găgăuzia, este unul din pilonii pe care încearcă să-l facă mai șubred pentru a destabiliza situația aici. Au făcut-o și anterior cu acele referendumuri, cu alte acțiuni și într-adevăr, ei își pun speranța în niște candidați care să le fie loiali”, a subliniat Vitalie Jacot.

Deputatul a mai spus că guvernările anterioare nu au reușit să integreze pe deplin populația găgăuză, chiar dacă au venit investiții din partea UE și României.

„PAS-ul are mai puțină influență în regiune, este o chestie obiectivă, creată de fostele guvernări care n-au atras o atenție poporului găgăuz, nu l-au integrat pe deplin, chiar dacă investiții enorme mergeau și din partea UE, României. Mai puțin veneau din Orient, vin din partea Turciei. S-a investit foarte mult, dar este adevărat, atitudinea față de Occident, în Găgăuzia, este foarte negativă”, a afirmat Jacot.

În același timp, nici Platforma DA nu a desemnat un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia.

„Faptul că forțele proeuropene nu au un candidat în Găgăuzia este o rușine, pentru că noi nu ar trebui să fim doar jucători acolo, trebuie să fim actori care participă, dar noi am rămas spectatori și chiar critici.

Noi nu avem resursele pe care le are PAS-ul sau nu avem oligarhi care sunt în spatele unor partide. Vin alegerile locale și trebuie să prioritizăm, dar e păcat că PAS-ul nu este prezent, ar trebuie să lucreze la o bază electorală acolo. Noi nu cunoaștem realitatea politică de acolo”, a spus Iana Stanțieru.

TV8.md reamintește că opt candidați luptă pentru funcția de guvernator al UTA Găgăuzia: Evghenia Guțul, care reprezintă Partidul Șor, candidatul independent Serghei Cimpoeș, Nikolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Viktor Petrov, Dmitri Kroitor și Serghei Cernev.

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că nu susține niciun candidat la alegerile pentru funcția de guvernator al UTA Găgăuzia.

Alegerea bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 30 aprilie.

#UTAG #Rusia #Kremlin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button