Armata ucraineană a fost nevoită să renunțe la utilizarea unor tipuri de arme americane de înaltă tehnologie, deoarece indicatorii lor de eficacitate au scăzut brusc din cauza acțiunii sistemelor rusești de război electronic (EW), scrie The Washington Post, citând surse din conducerea militară a Ucrainei și rapoarte confidențiale, transmite sursa.
După cum clarifică publicația, armata rusă blochează sistemele de ghidare ale armelor moderne occidentale, de exemplu, obuzele de artilerie Excalibur cu ghidare GPS și sistemele de rachete HIMARS. Astfel, armata ucraineană a renunțat la utilizarea obuzelor Excalibur după ce eficacitatea acestora a scăzut la mai puțin de 10% din loviturile la țintă în decurs de câteva luni, scrie WP.
Un lucru similar s-a întâmplat și cu complexele HIMARS, care în primul an de război au lovit cu succes depozitele de muniții și posturile de comandă din spatele liniei frontului. „S-a terminat. Rușii au desfășurat capacități de război electronic, au oprit semnalele satelitului, iar HIMARS a devenit complet ineficient. Această ineficiență a condus la utilizarea din ce în ce mai mare a obuzelor foarte scumpe pentru a lovi ținte cu prioritate mai mică”, a spus un oficial militar ucrainean înalt.
Potrivit publicației, situația actuală a subminat capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și a forțat oficialii ucraineni să caute urgent ajutor de la Pentagon pentru ca producătorii să modernizeze armele.
În același timp, interlocutorii WP, sub condiția anonimatului, au spus că, după ce Ucraina a raportat o problemă cu obuzele Excalibur, Statele Unite pur și simplu au încetat să le furnizeze. În același timp, producătorul sistemelor JDAM a furnizat un patch, datorită căruia Ucraina a putut să le folosească în continuare.
Un reprezentant al Departamentului de Apărare al SUA, într-un comentariu la publicație, a mai menționat că Pentagonul știa că unele muniții ghidate de precizie nu vor face față războiului electronic rusesc, așa că SUA au colaborat cu Ucraina pentru a perfecționa tactica și tehnologia lor de utilizare.
Ministerul ucrainean al Apărării a spus că cooperează în mod regulat cu Pentagonul și, de asemenea, comunică direct cu producătorii de arme. „Colaborăm îndeaproape cu Pentagonul în aceste probleme. Dacă apar probleme tehnice, informăm cu promptitudine partenerii noștri să ia măsurile necesare pentru a le rezolva în timp util”, a spus departamentul.
Anterior, The Washington Post a raportat că, în prima zi a ofensivei rusești în regiunea Harkov, terminalele Starlink ale Forțelor Armate ucrainene, pe care le folosesc pentru comunicații în prima linie, au eșuat. Personalul militar ucrainean a declarat publicației că în dimineața zilei de 10 mai au pierdut contactul cu dronele din cauza interferențelor electronice din partea rusă. Publicația susținea că un astfel de eșec în funcționarea terminalelor Starlink a avut loc pentru prima dată de la începutul războiului.