Georgia, care a primit statutul de țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană în decembrie 2023, este pe punctul de a pierde această perspectivă din cauza unor decizii politice interne. Potrivit unui raport publicat de Financial Times, Uniunea Europeană ar putea îngheța cererea de aderare a Georgiei dacă legea privind „agenții străini” va intra în vigoare.
Proiectul de lege, intitulat „Cu privire la transparența influenței străine”, care a fost adoptat de parlamentul georgian în mai 2024, prevede ca mass-media și organizațiile finanțate din străinătate să raporteze activitățile lor și dă Ministerului Justiției puterea de a efectua inspecții și de a impune amenzi. Această decizie a fost aspru criticată nu numai pe plan intern, ci și de comunitatea internațională. O lege similară a fost adoptată în Federația Rusă.
Președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat că legea este o încercare a guvernului de a mulțumi Moscova, care are de mult timp o lege similară pentru a controla organizațiile neguvernamentale și mass-media. Zurabishvili a promis că se va opune prin veto proiectului de lege, dar partidul de guvernământ Visul Georgian are suficiente voturi pentru a anula veto-ul.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut în mod deschis Georgiei să respingă legea, subliniind că adoptarea acesteia ar putea pune în pericol integrarea europeană a țării. Bruxelles-ul a precizat deja că, dacă legea intră în vigoare, recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare a Georgiei la UE nu va fi acordată.
În plus, SUA au avertizat Georgia și cu privire la posibile restricții financiare. Aceasta se referă la ajutorul financiar de 390 de milioane de dolari pe care Washingtonul l-a acordat pentru consolidarea apărării, dezvoltarea economiei și întărirea societății civile din țară. Astfel, adoptarea legii privind „agenții străini” poate nu numai să încetinească integrarea europeană, ci și să ducă la pierderea unui sprijin internațional semnificativ.
Trebuie remarcat faptul că adoptarea acestei legi a provocat o rezonanță semnificativă în societatea georgiană. În timpul examinării documentului scandalos în Parlament, a avut loc chiar o luptă între deputați. În plus, recentele decizii parlamentare, în special anularea veto-ului prezidențial de a renunța la cotele de gen în formarea listelor de partid, nu au făcut decât să sporească îngrijorările cu privire la angajamentul țării față de valorile europene.
Pe fundalul acestor evoluții, se pune întrebarea: este Georgia pregătită să facă o alegere decisivă în favoarea integrării europene sau va alege să își consolideze legăturile cu Moscova? Răspunsul la această întrebare este de mare importanță nu numai pentru politica internă a țării, ci și pentru viitorul său internațional. Viitoarele decizii ale guvernului georgian cu privire la legea privind „agenții străini” vor fi cu siguranță decisive pentru soarta viitoare a cererii Georgiei de aderare la Uniunea Europeană. În caz contrar, Georgia va fi din ce în ce mai mult sub influența Moscovei, care o amenință chiar cu posibilitatea de a deveni ca Belarus. „Semnalele de alarmă” privind începutul scindării dintre societate și autorități au devenit deja un motiv clar de îngrijorare cu privire la viitorul țării.