În republica Moldova se observă o revigorare a creditării populaţiei, dar nu şi a agenţilor economici din sectorul real al economiei.
După cum relatează Infotag, economistul Veaceslav Ioniţă a declarat aceasta în cadrul emisiunii sale „Analize economice”, transmite sursa.
„Acum asistăm la o revigorare a creditării de către sectorul bancar. Volumul creditelor acordate de bănci economiei se apropie de 70 de miliarde de lei. Numai în acest an, acesta a crescut cu 5,7 miliarde de lei. În jumătate de an, este de 2,3 ori mai mult decât în 2023. Dar dacă vorbim de revigorare calitativă, aceasta este caracteristică doar pentru creditele de consum către populaţie. În cazul agenţilor economici, tendinţa este negativă. Acest lucru este fără precedent pentru orice ţară europeană, ceea ce arată că situaţia în economia moldovenească rămâne dificilă”, a spus expertul.
Economistul spune că în 2013, 90 la sută din portofoliul de credite a fost acordat persoanelor juridice, dar „după furtul bancar din 2014, creditarea persoanelor juridice a încetinit, scăzând de la an la an.
„Băncile au crescut în principal în detrimentul împrumuturilor către persoanele fizice. Anul trecut, portofoliul de credite pentru persoane juridice nu a crescut. Acum asistăm la o revigorare a împrumuturilor către persoanele fizice”, a menţionat expertul.
Ioniţă a atras atenţia asupra faptului că agenţii economici plasează mai mulţi bani în bănci decât iau.
„Nu este vorba că agenţii economici nu iau credite pentru dezvoltarea afacerilor, dar banii pe care îi au, preferă să îi ţină în bănci şi nu îi investesc. În 2023, agenţii economici nu au luat aproape niciun credit. În prima jumătate a anului 2024, aceştia şi-au mărit brusc portofoliul de credite, dar situaţia nu s-a îmbunătăţit încă.
Această situaţie arată starea dramatică a economiei. În timp ce în alte ţări populaţia pune bani în bănci şi agenţii economici se împrumută de la bănci pentru investiţii, în ţara noastră situaţia este opusă. Agenţii economici plasează bani în bănci, iar populaţia utilizează creditele de consum pentru a cumpăra bunuri importate. Creditele cresc, dar mai lent decât depozit ele. În al doilea trimestru al anului 2024, depozitele persoanelor juridice totalizau 49,8 miliarde de lei, iar creditele – 41,3 miliarde de lei”, a conchis economistul.