EconomiePolitică

Deputații, despre nedumerirea lui Putin că Moldova stochează gaze: Apucături imperiale

Majoritatea deputaților din opoziție fie s-au eschivat, fie au menționat că nu au văzut declarația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care s-a arătat indignat că Republica Moldova stochează gaze naturale cumpărate de la Gazprom în Rusia.

De cealaltă parte, aleșii poporului din majoritate l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin „să nu ne mai poarte atâta grijă” și că nu e treaba autorităților ruse privind deciziile pe care le ia Chișinăul în legătură cu gazele naturale care sunt deplin achitate, transmite sursa.

Ex-președintele comunist Vladimir Voronin a pus la îndoială că există acea cantitate de gaz stocat în Ucraina anunțată de Guvern.

„Eu nu cunosc cauza, pricina de ce noi cumulăm acest gaz în Ucraina și dacă el în genere este depozitat. N-am așa surse de informare – nici că este depozitat, nici din ce cauză el se depozitează – idee nu am. Dar, în opinia mea, nu este corect. Nu sunt garanții că acest gaz ulterior îl vom primi înapoi”, a declarat deputatul comunist Vladimir Voronin.

Iar deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – Grigore Novac și Radu Mudreac, au declarat că nu au văzut cele spuse de Putin. Însă, colegul de partid al celor doi – Corneliu Furculiță a precizat că „este un lucru bun” dacă gazul este stocat în surse sigure.

„Eu n-am văzut această declarație și nu sunt purtătorul lui de cuvânt”, a spus parlamentarul BCS, Grigore Novac.

„Eu n-am văzut declarația. Eu nu pot să mă expun asupra la ceea ce spuneți dumneavoastră, trebuie s-o citesc eu, pentru că în orice declarație sunt nuanțe care pot fi interpretate diferit”, a spus deputatul socialist Radu Mudreac.

„Nu sunt specialist în stocarea gazelor. Eu am auzit foarte multe discuții referitor la la acest fapt. Probabil este o anumită strategie, n-o să mă expun niciodată asupra factorilor energetici. Dacă Guvernul Republicii Moldova are siguranță în siguranța acestui gaz că se află în condiții sigure, probabil este un lucru bun. Dar trebuie de verificat dacă într-adevăr acest gaz există, este el stocat, sunt oarecare documente care certifică acest lucru”, a menționat deputatul BCS, Corneliu Furculiță.

De cealaltă parte a extremei, deputații din majoritatea parlamentară l-a îndemnat pe liderul de la Kremlin „să nu ne mai poarte atâta grijă” și că nu e treaba autorităților ruse privind deciziile pe care le ia Chișinăul în legătură cu depozitarea gazelor care sunt pe deplin achitate.

„Putin nu cunoaște conceptul de economisire a gazelor naturale. Noi economisim gazele naturale și avem tot dreptul să le păstrăm pentru mai târziu. Și, probabil, domnul Putin, care se scaldă în gaze naturale și petrol, nu înțelege. Dar ceilalți cetățeni din UE știu ce înseamnă economisire și sper că i s-a explicat ce înseamnă asta”, a punctat deputatul fracțiunii PAS, Radu Marian.

„Apucături imperiale. Scuzați-mă vă rog, care e treaba lui despre unde îmi țin eu cheile de la mașină care stă parcată? Care e treaba lui unde stă sarea în casă? Nu e treaba lui! Noi am plătit pentru acest gaz, noi singuri o să hotărâm unde îl ținem. A spus și domnul Spînu, de azi înainte informații despre rezerve vor fi clasificate, nu vă supărați. Pentru că la câte atrocități, crimă și măgării au comis acest stat agresor în Ucraina ne putem aștepta la orice. Nu ne mai purtați atâta grijă (n.red. cu referire la autoritățile ruse), am obosit de atâta grijă, de 30 de ani ni-o purtați”, a notat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Amintim că, la 7 decembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a arătat nedumerit de faptul că Republica Moldova își depozitează rezervele de gaz natural achiziționat de la Gazprom pe teritoriul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a dat instrucțiuni Ministerului Energiei din Rusia „să atragă atenția asupra acestui caz”.

La 22 noiembrie, concernul rus Gazprom a acuzat Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova și din acest motiv a luat decizia ca din 28 noiembrie, de la ora 10:00, să reducă aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a explicat că tot gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova prin Ucraina ajunge în țara noastră, iar volumele de gaz la care face referință concernul rus că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele Republicii Moldova, stocate în depozitele din Ucraina.

Operatorului GTS al Ucrainei Naftogaz a negat la fel acuzațiile Rusiei, numindu-le „o manipulare grosolană a faptelor”, cu scopul de a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene.

Pe 28 noiembrie, Moldova a plătit Gazpromului pentru livrările de combustibil albastru pentru luna noiembrie. După aceea, corporația Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, așa cum amenința anterior.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 3 decembrie, Chișinăul a decis să cedeze Tiraspolului întregul volum de gaze naturale procurat de la Gazprom în schimbul unui preț pretins mai mic la energie electrică. Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES.

#Gazprom #criză #energie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button