Politică

A fost semnat Acordul dintre RM și Japonia, privind consolidarea sistemului medical național. Popescu: „Contează enorm”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu și ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, au semnat miercuri, 17 august, acordul privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național. Acest document are drept scop extinderea cooperării „excelente” cu Japonia și va fi utilizat pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului de sănătate, transmite sursa.

Mai exact, este vorba despre fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziția de dispozitive medicale (imagistica medicală și dializă) în valoare totală de 1 miliard de yeni japonezi (7,2 milioane de euro) prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice din țara noastră, care acordă asistență medicală unui număr mare de persoane:

  • Institutul de Medicină Urgentă;
  • Spitalul Cinic Republican „Timofei Moșneaga”;
  • Institutul Mamei și Copilului;
  • Institutul Oncologic;
  • Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Inițiativa de a încheia acest acord, prin schimb de note, aparține ambelor guverne, ținând cont de parteneriatul solid în domeniul sănătății existent între țările noastre, importanța continuării investițiilor pentru modernizarea sectorului spitalicesc, precum și necesitatea fortificării capacităților de răspuns la situații de urgență”, a menționat Nicu Popescu.

„În ultimii 30 de ani, țara noastră a simțit și a beneficiat de sprijinul Japoniei în diverse domenii de activitate: educație, agricultură, sănătate. Este un lucru care contează enorm pentru țara noastră, pentru procesul de reforme și vom continua consolidarea acestui parteneriat privilegiat și în viitor”, a subliniat ministrul.

„Japonia este un partener de încredere al țării noastre care susține procesele de modernizare și transformare a Moldovei în baza comunității de valori împărtășite: democrație, statul de drept și economie de piață”, a conchis oficialul.

#Japonia #Moldova #Investiții

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button