Economie

A început economia Moldovei să se redreseze? Alaiba: Din noiembrie anul trecut am văzut tot mai multe semne

Economia Moldovei a început să se redreseze după recesiunea cauzată de izbucnirea războiului din Ucraina. Este de părere ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. În emisiunea „Punctul pe Azi” de pe postul TVR Moldova din 4 iunie, Alaiba a spus că din noiembrie anul trecut economia țării s-a reînviat treptat grație investițiilor private și creșterii producției industriale, transmite sursa.

Potrivit ministrului, reducerea tarifelor la energie electrică și a dobânzilor bancare au contribuit semnificativ la redresarea economică. Și datorită redresării economice, antreprenorilor nu le este frică să deschidă noi afaceri.

„Până de curând, economia noastră trecea prin momente dificile, dar lucrul bun este că din noiembrie anul trecut am văzut tot mai multe semne de redresare. Investițiile private în primul trimestru al anului 2024 au crescut cu 12% față de perioada anterioară. Aceasta este prima creștere de la începutul războiului. Industria în ianuarie-februarie a înregistrat un plus de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din nou, aceasta este prima creștere a industriei de la începutul războiului”, a declarat Alaiba, citat de IPN.

Ministrul a mai menționat că Uniunea Europeană rămâne principala piață pentru produsele moldovenești. „Fermierii intră în masă pe piețele UE, avem o creștere foarte rapidă, fără precedent pentru unele fructe. Alții cresc mai încet, dar acesta este doar începutul. Dar înțelegem că Moldova are nevoie de mult mai mult de 0,7% creștere a PIB-ului în 2023”, a subliniat Alaiba.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2023, creșterea economică a Moldovei a fost de 0,7% față de 2022. Prin comparație, în 2023, creșterea economică a României a fost de puțin peste 2%, iar cea a Ucrainei a fost de 5,3%.

#Alaiba #economia #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button