Recent Medvedev a venit cu o declarație, remarcabilă atât prin îndrăzneala cu care a fost făcută, cât și prin absurdul său. Medvedev a spus că întărirea relațiilor dintre Moldova și România (pe care o vedem astăzi), reprezintă doar o încercare a României de a continua vectorul unionist, cel de anexare a Republicii Moldova.
În acest articol explicăm de ce, în primul rând, unirea rămâne a fi puțin probabilă și posibilă, iar în al doilea rând, de ce anume Medvedev și Federația Rusă, cu siguranță, nu este acea țară, care să acuze alte țări de tentative de anexare. La fel, explicăm care este scopul acestui narativ și de ce asemenea aberații a lui Medvedev nu arată decât disperarea Kremlinului.
Unirea – o chestiune istorică
Unirea dintre Republica Moldova și România este o chestiune istorică, iar pe parcurs s-au format nu doar odată premise puternice pentru o asemenea unire. Chiar și obținerea Independenței Republicii Moldova a reprezentat un moment ideal, pentru a face această unire. Nu a fost să fie și, în continuare, este greu realizabilă această unire dintr-un simplu motiv: majoritatea moldovenilor nu se identifică ca români.
Plus la aceasta, Medvedev ar trebui să trateze situația respectivă ca o speță utilă pentru sine și colegii săi din Kremlin: Chiar și dacă (să presupunem că Medvedev are dreptate) România își dorește această unire, țara vecină a Republicii Moldova niciodată nu a întreprins nici o acțiune de agresiune sau destabilizare a situației din interiorul țării, cu scopul de a face o anexare rapidă.
Se poate lăuda Federația Rusă cu o asemenea abordare etică în cazul Donbasului, Crimeei, Transnistriei? Cu siguranță că nu. În acest context, Medvedev ar trebui să-și amintească vechiul proverb rus: “чья бы корова мычала”. Prin această afirmație Medvedev a ajuns la apogeului absurdului: În 2022, țara care a agresat nu doar odată alte țări acuză o altă țară (neîntemeiat) de tentative de a anexa țara vecină.
Care este scopul acestui narativ?
În timpul discursului său, Medvedev a făcut trimitere la numeroase fapte istorice, care s-au discutat nu doar o dată într-un context asemănător. Chiar și socialiștii din Republica Moldova au atins nu doar o dată, subiectul limbii române vs limbii moldovenești, de exemplu. Scopul acestor narative este de a limita și a frâna colaborarea dintre Moldova și România.
Momentan, relațiile dintre aceste 2 țări sunt mai strânse ca niciodată – România reprezintă unul dintre puținele garanții de securitate națională pentru Republica Moldova. Acest lucru creează probleme pentru Kremlin – Moscova dorește să păstreze dependența Republicii Moldova de Rusia pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată.
România în acest context este de prisos în planul lui Putin – cu timpul, prin asistența și suportul țării vecine Moldova va putea reduce semnificativ dependența nesănătoasă față de Federația Rusă. Un asemenea scenariu este unul de neacceptat pentru ruși, de aceea, în următoarea perioadă de timp propaganda rusească va lansa diverse narative pentru a convinge moldovenii în faptul că colaborarea cu România este una toxică și periculoasă, iar lumea rusească este unicul garant al stabilității și al securității.