Necategorizat

„Acțiunile diversioniste” ale FSB-ului în Moldova, luate la ochi de SIS și PG: Vom investiga faptele expuse public

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de comun cu Procuratura Generală (PG) vor investiga informațiile făcute public privind implicarea FSB-ului rusesc în finanțarea unor partide politice din Moldova, transmite sursa.

Potrivit SIS, este vorba de pretinse canalizări ale unor sume semnificative de bani, oferite de către FSB-ul rusesc, în scopul susținerii unor politicieni moldoveni și crearea unui parteneriat, pentru răsturnarea regimului pro-occidental și reorientarea Republicii Moldova spre Federația Rusă

„SIS și PG informează, că în spațiul mediatic, au apărut publicații privind pretinsul suport ilegal al unor partide politice de către Federația Rusă, în scopul unor interese politice ale autorităților ruse. Mai exact, este vorba de pretinse canalizări ale unor sume semnificative de bani, oferite de către FSB-ul rusesc, în scopul susținerii unor politicieni moldoveni și crearea unui parteneriat, pentru răsturnarea regimului pro-occidental și reorientarea Republicii Moldova spre Federația Rusă. În publicație se enumeră diverse instrumente, printre ele fiind transferarea unor posturi de televiziune pro-ruse, în scopul promovării agendei Moscovei, trimiterea unor echipe de strategi politici ai FSB-ului pentru consilierea unor partide politice. Cu referire la informațiile nominalizate, Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura Generală vor investiga faptele expuse în postările respective, și vor adopta decizii prompte, corespunzătoare rezultatelor cercetării”, se arată într-un comunicat de presă al SIS.

Amintim că, miercuri seara, 26 octombrie, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a anunțat că fugarul și oligarhul Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au fost incluși pe lista sancțiunilor ale Statelor Unite ale Americii și li s-a interzis intrarea în SUA, iar pe bunurile acestora din State vor fi puse sechestre. Totodată, cei doi moldoveni nu vor putea face transferuri și achitări cu cardurile și prin intermediul băncilor, conectate la sistemul interbancar SWIFT.

Conform documentelor, publicate de Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA, în listă se regăsesc în total 21 de persoane apropiate acestor doi oligarhi moldoveni sau care au tangențe cu subminarea democrației și statului de drept din țara noastră. Printre persoanele apropiate „capilor corupției mari” din țara noastră se numără: Shara Șor, soția lui Ilan Șor, un apropiat al lui Igor Dodon, feciorul procurorului Federației RuseIgor Ceaika, Olga Grak, Leonid Gonin, Ivan Zavarotnîi etc.

SUA mai precizează că a luat măsuri pentru a contracara campaniile în desfășurare ale Guvernului Federației Ruse de influență malignă și corupție sistemică în Republica Moldova, prin impunerea de sancțiuni asupra a nouă persoane și a 12 entități ruse.

De asemenea, Statele Unite afirmă că, după ce în perioada 2020-2021, partidul pro-european – PAS a luat puterea de la PSRM – partid susținut financiar de către Federația Rusă, rușii și-au reorientat mobilizarea spre un alt exponent politic de factură pro-rusă, Ion Ceban, prin crearea și susținerea Mișcării Alternativa Națională, unde ar fi implicat inclusiv FSB-ul rus.

A doua zi, 27 octombrie, Ceban a venit cu o reacție și „este un fals” și „va ataca în judecată pe cei din PAS și mass media care vor distribui aceste mesaje”.

#FSB #Moldova #SIS #PG

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button