Recent Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut acțiunile militarilor ruși drept genocid. Deși pentru mulți acțiunile rușilor deveniseră evidente, recunoașterea acestora drept genocid a durat și durează în continuare din cauza anumitor cerințe teoretice, care trebuie îndeplinite ca acțiunile să fie considerate genocid.
În același timp, este destul de complicat de a oferi o altă catalogare dezastrului cauzat de către armata rusească în Bucea. Rușii înțeleg gravitatea acțiunilor comise, de aceea, în ruptul capului nu recunosc tragedia pe care au săvârșit-o, apărându-se prin argumente de-a dreptul banale și, pe alocuri, chiar și ilogice.
Totodată, aici ar trebui să remarcăm cinismul celui mai apropiat aliat a lui Putin – Lukașenko. Acesta a afirmat recent că dezastrul din Bucea a reprezentat o operațiuni specială, planificată și executată de către ucraineni și britanici. Se pare că atât Putin, cât și aliatul principal al acestuia, încearcă să nege cu orice preț acțiunile din Bucea, deoarece acestea ar presupune un adevărat genocid și ar însemna pedepse serioase pentru persoanele care l-au organizat și dirijat.
De ce a durat atât de mult ca acțiunile rușilor să fie recunoscute drept genocid?
Există o definiție unică a genocidului, iar aceasta presupune anumite cerințe, pe care ar trebui să le întrunească acțiunile săvârșite, pentru a fi catalogate ca genocid. Astfel, a durat ceva timp ca Rada Supremă a Ucrainei să recunoască dezastrul cauzat drept genocid. În același timp, e nevoie de mulți ani înainte pentru că genocidul să fie recunoscut și dovedit oficial, iar persoanele vinovate să fie pedepsite.
Sarcina probei este mare, iar emonstrarea genocidului ar fi dificilă cu războiul încă în desfășurare. Pentru a dovedi dovada genocidului, trebuie să să dovedească că există fie o politică a unui guvern de a-l comite, fie o determinate individuală a indivizilor care au vrut să-i distrugă pe ucraineni ca naționalitate.
În acest context, chiar și evaluarea lui Biden nu are vreo valoare juridică, deși opinia sa personală deține greutate, pentru că, în calitate de șef de stat important, ar putea mobiliza opinia publică și contribui la modelarea reacției internaționale.
Vor fi urmăriți penal cei vinovați de genocidul din Ucraina?
În vederea celor menționate și descrise mai sus, este nevoie de ani pentru a urmări crima de genocid – procedurile la instanțele internaționale durează mult. În același timp, probatoriul adunat în Ucraina este unul cât se poate de convingător – tragedia din Bucea, Mariupolul distrus, femei violate, copii omorâți. Acestea sunt doar câteva din tragediile pe care le-au comis rușii.
În acest context, se pare că contează mai puțin practica birocratică și oficială a lucrurilor – genocidul este evident și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. În același timp, există o certitudine că, indiferent de cât de mult nu ar dura ancheta internațională, acțiunile de genocid din partea rușilor vor avea și o dovadă legală, iar cei vinovați de aceste tragedii vor fi pedepsiți.