Politică

Aderarea Finlandei la NATO este ratificată de Parlamentul Ungariei

Parlamentul Ungariei, dominat de formaţiunea premierului naţionalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de întârziere. O largă majoritate a legislatorilor – 182 de voturi pentru față de șase voturi împotrivă – a aprobat aderarea țării nordice la alianța militară, transmite agenția AFP, potrivit sursei.

Decizia pune capăt tergiversărilor de luni de zile ale partidului de guvernare FIDESZ în această chestiune.

Proiectul de lege privind aderarea Suediei la NATO rămâne în continuare blocat în legislativul din Ungaria, urmând să fie discutat „mai târziu”.

Turcia rămâne în prezent singura țară care nu a ratificat aderarea Finlandei la NATO.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate „terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

Finlanda și Suedia au depus la 18 mai 2022, la sediul NATO de la Bruxelles, cererea oficială de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia, scrie Calea Europeană. Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniunile Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern.

#NATO #Finlanda

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button