Politică

Aderarea Republicii Moldova la UE: Când vor avea loc primele negocieri

Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-Uniunea Europeană va avea loc pe 25 iunie. Despre aceasta a anunțat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Potrivit ei, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, transmite sursa.

Astfel, pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina. 

„Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună”, a scris Cristina Gherasimov.

Acum o săptămână, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova a îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Aceeași constatare era făcută și pentru Ucraina.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.

#Aderarea_Moldovei #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button