Internaţional

Administrarea dozei booster oferă o protecție de 70-75% împotriva variantei Omicron

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 oferă o protecție de 70-75% împotriva formei ușoare de COVID-19 provocate de varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Anunțul a fost făcut, vineri, de Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie (UK Health Security Agency), în ziua în care această țară a înregistrat un record al noilor cazuri de COVID-19 după luna ianuarie.

În analiza efectuată pe 581 de persoane infectate cu varianta Omicron, schema inițială de două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca a relevat niveluri mult mai reduse ale protecției împotriva infecției simptomatice, în comparație cu protecția oferită împotriva variantei Delta.

Dar după administrarea dozei booster eficacitatea împotriva infecției simptomatice a ajuns la 70-75%, indiferent de serul folosit pentru schema inițială de vaccinare, au remarcat experții britanici.

Marea Britanie a înregistrat vineri 58.194 de noi cazuri de COVID-19, un record după 9 ianuarie. Numărul total al cazurilor de infectare cu varianta Omicron confirmate în această țară a ajuns la 1.265, față de 817 cu o zi în urmă.

Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat miercuri, în urma unor studii realizate în laborator, că vaccinul lor „este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar aceasta variantă „probabil nu este neutralizată suficient după două doze”.

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare o protecție împotriva formei grave a bolii cauzate de varianta Omicron, este clar, conform acestor date preliminare, că protecția este ameliorată cu o a treia doză de vaccin”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer și BioNTech au în plan să realizeze până la sfârșitul lunii martie un vaccin adaptat acestei noi variante.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button