Așa-numitul „Congres” al autorităților locale din UTA Găgăuzia, care urmează să aibă loc sâmbătă, 27 mai, la inițiativa unor agenți locali loiali Kremlinului, urmează să adopte textul unei rezoluții pe care o publicăm mai jos. Aceștia solicită ca actele votate la nivel local să nu mai fie supuse controlului Cancelariei de stat, să aibă mai mulți reprezentanți la nivel legislativ, executiv, judecătoresc. Mai doresc o misiune de garanți formată din reprezentanți ai Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei care ar asigura respectarea de către autoritățile centrale a statutului autonomiei ș.a. În cazul în care autoritățile vor ignora aceste solicitări, activiștii ruși din regiune își asumă organizarea unui referendum „privind viitorul autonomiei”.
La congresul de la Comrat care urmează să aibă loc la 27 mai sunt invitați primari și consilieri locali din localitățile din UTA Găgăuzia. Pe agendă va fi inclusă o singură întrebare – modul în care este respectată legea „Cu privire la statutul juridic special al autonomiei„, care, potrivit organizatorilor, nu e respectată de autoritățile centrale.
„Competențele UTA Găgăuzia sunt tot mai limitate și nu mai putem urmări pasivi această stare de lucruri”, a declarat reprezentantul Adunării Populare de la Comrat Dmitri Konstantinov, citat de oficiosul de la Moscova, ria.ru.
Potrivit „rezoluției”, deja elaborate, participanții la congres vor veni cu o solicitare adresată Președinției, Parlamentului și Guvernului în care vor cere autorităților centrale:
„Să înceteze imixtiunea în campania electorală din Găgăuzia prin amenințarea reprezentanților CEC de la Comrat cu dosare penale”;
„Să ofere garanții autonomiei, potrivit cărora orice modificare a Legii privind statutul autonomiei poate avea loc doar cu consultarea Adunării Populare de la Comrat”.
Participanții la congresul de sâmbătă vor mai cere ca proiectele votate la nivel local să nu mai fie verificate de reprezentanții Cancelariei de Stat cu ulterioara anulare a multora dintre ele prin intermediul instanțelor de judecată.
„Să fie constituit un organ permanent care ar soluționa disensiunile dintre autoritățile de la Chișinău și Comrat”.
Aceștia vor mai cere „crearea la Comrat a unei noi judecătorii care ar soluționa problemele ce ar rezulta din legislația adoptată la nivel local”.
Să fie asigurată participarea reprezentanților din autonomie în procesul legislativ executiv judecătoresc cu respectarea proporționalității numărului populației.
Să asigure participarea UTA Găgăuzia în politica externă a statului acolo unde vizează Găgăuzia;
Să solicite Consiliului Eurpei ONU, Rusiei, Turciei, Germaniei să fie garanți ai respectării de către autoritățile de la Chișinău a statutului autonomiei;
Să solicite Consiliului Europei și OSCE monitorizarea respectării statutului autonomiei de către autoritățile RM. Dacă autoritățile centrale vor ignora aceste solicitări, votanții rezoluției își asumă „dreptul de a organiza un referendum privind viitorul autonomiei”, conchid autorii acesteia.


Activistul pro-rus Mihail Kendighelean, a menționat în legătură cu organizarea acestui congres, citat de agenția de la Moscova, că „poporul găgăuz trebuie să se unească din nou”. „Vom analiza ce am realizat în acești ani în autonomie și de ce nu au fost implementate toate planurile care au fost prevăzute în Legea cu privire la statutul juridic special”, a spus el.
Potrivit comentatorului politic, Anatol Țăranu, organizarea acestui congres este o nouă făcătură elaborată în laboratoarele de la Kremlin.
Analistul politic spune că faptul că Moscova organizează o provocare în regiune nu poate fi neglijat, dar o intervenție mai serioasă din partea Rusiei e greu de presupus că ar putea avea loc, cel puțin deocamdată.
„Chișinăul trebuie să manifeste o atitudine dură în raport cu ceea ce se întâmplă astăzi în Găgăuzia. Ar fi păcat dacă vom merge iarăși pe calea cedărilor. (…) E greu acum de văzut cum ar putea să evolueze acolo evenimentele, în situația când Curtea de la Comrat a validat mandatul bașcanului. Bașcanul va fi membru al Guvernului. Deci, în Guvernul Republicii Moldova va sta un agent al Moscovei. Acum se vorbește despre faptul că bașcanul ar trebui să fie scos din Guvern. Asta ar însemna să încalci legea. Le-aș sugera celor de la guvernare o formulă – amendați legea! Bașcanul trebuie să rămână membru al Guvernului, dar participarea sa la ședința Guvernului trebuie să fie doar în cazurile în care se discută subiecte ce țin de Găgăuzia. În rest, nu are ce face în Guvern. Actuala lege nu specifică formula de participare la ședințele Guvernului a bașcanului. Ea (Evghenia Guțul n.r.) ar trebui să rămână membru al Guvernului, dar într-o formulă „retezată”, redusă. Până la urmă, trebuie să ne securizăm , pentru că la Guvern se discută și subiecte de ordin secret, care vizează siguranța națională”, a spus Țăranu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.
Precizăm că, în ultimul deceniu, peste 40 de milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuite în această regiune pentru diverse proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Zeci de grădiniţe, şcoli dar şi alte instituţii publice au fost renovate, iar în casele multor locuitori a ajuns apa potabilă sau energia alternativă. Cu toate acestea, găgăuzii aleg apropierea de Rusia, pe fundalul propagandei prin care se critică Europa şi se trece sub tăcere faptul că ţările vestice sunt cele care le îmbunătăţesc, de fapt, condiţiile de viaţă.