Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a început în 2014 odată cu ocuparea Crimeei și începerea ostilităților în Donbass, iar la 24 februarie 2022, Federația Rusă a efectuat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Kremlinul poartă un război colonial și imperialist cu scopul de a distruge statulitatea ucraineană și ucrainenii ca națiune. În plus, Putin nu se va opri la Ucraina. Are planuri de anvergură care amenință atât Europa, cât și întreaga lume.
Să ne amintim că în noiembrie 2022, la summitul G20, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a prezentat o inițiativă de pace cuprinzătoare – „Formula păcii” pentru a restabili securitatea Ucrainei și ordinea internațională, care include următoarele zece puncte:
- Radiații și securitate nucleară. Aceasta include și demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele rusești. Adică, retragerea trupelor, controlul asupra stației de către AIEA și personalul ucrainean, precum și conectarea stației la rețeaua energetică ucraineană.
- Securitatea alimentară este o prelungire pe termen nedeterminat a inițiativei Ucrainei de export de cereale, care nu ar trebui să depindă de momentul încheierii războiului.
- Securitate energetică. Este necesară trimiterea unei misiuni de experți ONU la infrastructura energetică critică deteriorată din Ucraina. Refuzul Rusiei de a ataca producția de energie electrică din Ucraina. Introducerea de restricții de preț pentru resursele energetice rusești pentru a preveni utilizarea lor ca armă.
- Eliberarea prizonierilor și a deportaților. Modelul de schimb „totul pentru toți”.
- Implementarea de către Rusia a prevederilor Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale. Confirmare de către Rusia în cadrul rezoluțiilor Adunării Generale a ONU și a unei serii de documente juridice.
- Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. Vorbim despre toate trupele regulate și alte formațiuni armate. Restabilirea controlului ucrainean asupra tuturor secțiunilor frontierei de stat.
- Întoarcerea justiției. Crearea unui tribunal special pentru infracțiunea de agresiune rusă împotriva Ucrainei, precum și a unui mecanism internațional de compensare a prejudiciului în detrimentul bunurilor rusești.
- Deminarea și combaterea ecocidului. Crearea unei platforme pentru evaluarea daunelor. Creșterea dimensiunii de deminare. Atragerea de fonduri și tehnologii pentru refacerea instalațiilor de tratare deteriorate.
- Evitarea escaladării. Garanții eficiente ale securității Ucrainei.
- Înregistrarea sfârşitului războiului. După toate demersurile anti-război necesare, părțile semnează documentul relevant.
„Formula păcii” ucraineană a găsit un sprijin larg în rândul țărilor partenere, cu toate acestea, în situația actuală, nu poate fi încă implementată în practică. Întrucât prevederile „Formulei păcii” contrazic complet planurile și intențiile Rusiei, o țară agresoare care face tot posibilul pentru a împiedica implementarea acesteia. Kremlinul este de acord doar cu o „înghețare” temporară a războiului în propriile sale condiții.
Securitatea și pacea în Ucraina sunt importante atât pentru Ucraina însăși, cât și pentru Europa. La urma urmei, reprezentanții guvernului rus și propagandiștii au subliniat în mod repetat că după Ucraina armata rusă va merge mai departe. Putin este hotărât să readucă fosta Uniune Sovietică la „gloria sa imperială” și la granițele geografice. Pentru el, Ucraina este un satelit al Federației Ruse. Urmează Kazahstan, Moldova, țările baltice, Polonia, Germania…
Ucraina dorește restabilirea unei păci cuprinzătoare, juste și de durată. Iar „Formula Păcii” oferă o viziune asupra modului în care poate fi realizată. Astfel, la 15 ianuarie 2024, președintele Ucrainei Vladimir Zelensky și omologul său elvețian Viola Amherd au anunțat că țările încep pregătirile pentru Summit-ul global pentru pace (care va avea loc pe baza a 10 puncte din așa-numita „formulă de pace”) la nivel de şefi de stat şi de guvern, lideri ai organizaţiilor internaţionale. Summitul ar trebui să înceapă procesul de dezvoltare a unui cadru comun de pace care să oprească războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Această conferință va fi o platformă pentru un dialog la nivel înalt cu privire la modalitățile de realizare a păcii în Ucraina, pe baza dreptului internațional și a Cartei ONU.
Se așteaptă ca Summitul Global pentru Pace să aibă loc în perioada 15-16 iunie în Elveția și ca peste 100 de țări să participe la acesta. Elveția a purtat deja discuții cu țările membre G7, Uniunea Europeană și reprezentanți ai Sudului Global precum China, India, Africa de Sud, Brazilia, Etiopia și Arabia Saudită. Guvernul elvețian a spus că „există acum suficient sprijin internațional pentru o conferință la nivel înalt care să înceapă procesul de pace”. Participarea Rusiei la Summitul pentru Pace nu este luată în considerare. Summitul ar trebui să semene în format cu cele patru conferințe anterioare privind soluționarea pașnică a situației din Ucraina, care au avut loc în Danemarca, Arabia Saudită și Malta în 2023 și la Davos în ianuarie 2024.
Ca parte a inițierii „Formulei păcii”, Ucraina demonstrează lumii întregi dorința de a pune capăt războiului pe baza dreptului internațional și a valorilor umane universale. În plus, Summitul pentru Pace va deveni o platformă eficientă pentru ca Ucraina să-și demonstreze pozițiile, precum și să evidențieze obiectivele și acțiunile agresive ale Kremlinului și să publice pe scară largă informații despre crimele sale împotriva populației civile ucrainene. Conferința va contribui la consolidarea partenerilor oficiali ai Kievului în chestiuni de consolidare a sprijinului și asistenței pentru Ucraina. De asemenea, va contribui la presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin înăsprirea și introducerea de noi sancțiuni împotriva țării agresoare.
Ucraina a fost și rămâne fermă în căutarea păcii. „Summitul pentru pace poate și trebuie să demonstreze că nicio persoană nu va determina cum să trăiască pentru toți ceilalți din lume, nu forța stupidă a cuiva va determina acest lucru, ci majoritatea lumii – împreună, pe baza dreptului internațional, pe baza Carta ONU, bazată pe „Formula păcii”, care redă eficiența dreptului internațional”, a subliniat președintele Ucrainei V. Zelensky.
Prin urmare, este necesar să se înțeleagă clar că punerea în aplicare a tuturor punctelor „Formulei păcii” va elibera teritoriul Ucrainei de sub ocupație, va returna forța deplină dreptului internațional și va permite Rusiei să fie trasă la răspundere, ceea ce va garanta lipsa repetării unor astfel de acțiuni agresive împotriva oricărei țări din lume.