Societate

Ajunul Anului Nou pe stil vechi, sărbătorit în satele din Moldova. Capra – vedeta tradițiilor din sudul țării, iar malanca – la nord

Ajunul Anului Nou pe stil vechi este sărbătorit ca pe vremuri astăzi, 13 ianuarie, în satele din Republica Moldova. Cetele de urători au pornit deja din casă în casă pentru a le ura gospodarilor bunăstare și belșug în noul an. Și dacă în nordul și centrul țării vedeta tradițiilor este Malanca, atunci în raioanele de sud cel mai așteptat personaj este capra, transmite sursa.  

Acompaniate de fluiere, tobe şi tradiționalul buhai, faimoaselor capre de la Crihana Veche s-au încins la joc chiar pe traseul național Cahul-Giurgiulești. Șoferii au fost urați de cetele de urători adunați în stradă, iar cei mai generoși au oferit și „recompense”. Acțiunea a început la ora 10:00 și, potrivi portalului Ziua de Azi, va dura până în seară.

În ajun de Sfântul Vasile, pe de altă parte, în raioanele din nordul țării vedetă a fost malanca. Cete de urători, deghizați sau îmbrăcați în haine tradiționale, au jucat malanca în curțile gospodarilor. Mulți dintre ei au ajuns chiar și… în cimitire, unde au mâncat și cântat.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi pe data de 14 ianuarie.

#Anul_Nou #stil_vechi #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button