Analize și opiniiPolitică

Al doilea tur al alegerilor: rezultate și continuarea luptei

După două tururi ale alegerilor locale din Moldova, reprezentanții partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor conduce 310 așezări în țară din aproape 900. Acesta este un rezultat foarte bun pe fondul ingerinței continue a Rusiei atât în ​​procesul electoral, cât și în politica internă a ţării în ansamblu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre rezultate: „Datorită încrederii dumneavoastră, după 2 tururi de vot au câștigat 310 primari ai PAS – echipa europeană. Primarii noștri vor lucra la dezvoltarea satelor și orașelor, așa cum am promis, și să ne asigurăm că Moldova devine o zonă europeană, populată în funcție de localitate. PAS a demonstrat că suntem o echipă puternică la nivel local. “Astfel, dintre reprezentanții partidului Acțiune și Solidaritate au fost aleși 357 de consilieri raionali și peste 3 mii de consilieri locali. În total, la alegeri au fost aleși circa 11 mii de membri ai consiliilor locale.

Din nefericire, din cauza cantității uriașe de intrigi și manipulări care a fost avântată de personalitățile pro-ruse, reprezentanții PAS nu au câștigat în niciuna dintre cele 11 municipii ale țării – orașe cu statut special, care include și capitala Chișinău. Cu toate acestea, PAS are cele mai multe mandate de primar în localitățile din toată țara.

Partidul Socialist din Moldova a ocupat locul doi la numărul de primari aleși (144 de reprezentanți). Există 116 mandate de primar printre candidații independenți.

Observatorii internaționali, inclusiv OSCE, au recunoscut faptele larg răspândite și justificate de luare de mită a voturilor de către partide care au legătură într-un fel sau altul cu Federația Rusă. Reprezentanții organizației au mai declarat că primul tur a avut loc, deși fără incidente deosebite, dar în condiții foarte grele. Și acest lucru nu este surprinzător, pentru că pentru a preveni provocările care ar fi susținute de asociații lui Dodon sau Shor, toate agențiile de drept au lucrat în modul îmbunătățit. Investigațiile privind corupția sunt, de asemenea, în desfășurare împotriva mai multor partide pro-ruse: „Șansa”, „Shor”, „Patrioți” etc.

Să remarcăm că alegerile locale din acest an sunt foarte importante pe fondul încercărilor constante ale Rusiei de a destabiliza Republica Moldova ca represalii pentru calea de dezvoltare pro-europeană aleasă și, desigur, bunele relații cu Ucraina și țările membre NATO. Regiunea Găgăuzia, precum și orașul Bălți, unde au încercat în general să creeze sentimente deschis antiguvernamentale, au suferit de pe urma manipulărilor pe care Moscova le-a supravegheat prin intermediul politicienilor săi „îmblânziți” moldoveni. Serviciul de Securitate a acționat la timp și pe 34 de pagini a descris întreaga istorie a legăturii dintre partidul lui Shor și Rusia și, de asemenea, a împărtășit detalii despre tacticile de finanțare a partidului din Federația Rusă prin țări terțe.

Acum guvernul trebuie să se concentreze pe combaterea în continuare a agenților pro-ruși de influență și spionaj. În caz contrar, integrarea europeană în astfel de condiții se va confrunta din nou cu probleme. La Chișinău ei sunt conștienți de pericolul dacă reprezentanții pro-ruși vor reuși să revină la putere. Acest lucru nu poate fi permis, pentru că pe lângă amenințarea la adresa securității țării și a întregii regiuni, viitoarea generație a Moldovei va fi din nou forțată să sufere de corupție și izolare, cauzate de oamenii care stau la Kremlin.

#alegeri2023 #Kremlin #turul_2

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button