Internaţional

Al doilea val al „exodului creierelor” din Rusia; Cine sunt cei care părăsesc acum țara

Războiul și adâncirea Rusiei într-un regim totalitar grăbesc exodul oamenilor. Rusia se confruntă acum cu un al doilea val de plecări, dar din cauza opacității regimului este imposibil de determinat nivelul. Se estimează că sute de mii de oameni au plecat deja începând din februarie. Cei care emigrează sunt oamenii educați, dinamici, cea mai valoroasă clasă socială. Și pleacă fără să se uite înapoi.

Un „prim val” de emigrație a fost la începutul războiului când artiști, jurnaliști și alții care s-au opus în mod deschis regimului lui Putin au simțit că trebuie să părăsească țara imediat sau riscă persecuția politică, transmite sursa.

Acum, cei din al doilea val sunt oamenii cu afaceri, care aveau nevoie de timp pentru a a-și lichida activele și a-și pregăti terenul într-o altă țară. Ații au așteptat terminarea anului școlar pentru a nu rupe copii din ciclul normal de învățământ.

Acest „al doilea val” de plecări este însă abia la început. Exodul este îngreunat de restricții și de procedurile complexe de obținere a vizelor.

Unde pleacă rușii nemulțumiți de Putin

Nu există date concrete despre numărul rușilor care au părăsit țara de la începutul războiului. Cu toate acestea, un economist rus a estimat totalul la 200.000 de la mijlocul lunii martie. Această cifră este probabil mult mai mare acum, afirmă un analist al Migration Policy Institute, citat de Digi24.

Zeci de mii de ruși s-au mutat în Turcia, Georgia, Armenia, Israel, statele baltice și nu apar în proiecții. Cifrele nici măcar nu-i iau în calcul pe cei care lucrau în Asia de Sud-Est și care au ales să nu se mai întoarcă acasă după invazie. Estimările pentru această categorie ar fi de aproximativ 100.000 de oameni.

Oamenii pe care îi pierde Rusia

Sectorul tehnologic este una dintre numeroasele industrii de servicii profesionale care au cunoscut un exod de talente din orașele mai mari ale Rusiei, deoarece oamenii resping războiul și mediul de business total dat peste cap.

Numai în sectorul tehnologic, aproximativ 50.000 până la 70.000 de profesioniști au plecat în prima lună a războiului, cu alți 70.000 până la 100.000 adăugați în lunile care au urmat, susține un grup IT din Rusia, citat de CNBC.

Mai există un grup de profesioniști, cei din domeniul tehnologiei care lucrează cu marile grupuri occidentale. Acestea le-au pus în vedere să plece din Rusia dacă mai vor să colaboreze, pentru că rup cu totul legăturile cu țara lui Putin.

Mai sunt apoi milionarii, cei care nu depind de afacerile cu statul și care își caută și ei norocul în alte prăți. Se așteaptă ca aproximativ 15.000 de milionari să părăsească Rusia în acest an, conform unui raport al firmei Henley & Partners. Pentru aceștia, Dubaiul este destinația preferată.

Îngrijorare în țările de emigrație

Mulți din cei din clasa de mijloc aleg țări vecine Rusiei, care au comunități mari de etnici ruși. Sunt mai multe afinități, inclusiv culturale, dar și de nivel de trai.

Însă un număr mare de astfel de emigranți ar putea să producă îngrijorare. Țări precum Georgia, Armenia sau statele baltice au suferit în trecut din cauza agresiunii ruse. Iar Moscova și-a justificat invazia din Ucraina de necesitatea de a proteja etnicii ruși din est.

#exodului creierelor #Rusia #emigrație

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button