Internaţional

Alexander Schallenberg: Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancțiunilor UE

Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancțiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.

Gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică ar trebui de asemenea exclus, a subliniat politicianul conservator în ediția de duminică a ziarului Die Presse, potrivit DPA, transmite sursa.

Schallenberg a precizat pentru cotidianul austriac că Nord Stream 2 nu este încă funcțional, prin urmare acest gazoduct nu ar putea fi folosit ca amenințare.

„Noi, în Europa, suntem într-o anume măsură dependenți de energia din Rusia”, a spus șeful diplomației austriece.

„Nu vom putea să schimbăm acest lucru peste noapte, dacă vrem căldură și electricitate”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat totuși că se lucrează intens la pregătirea de sancțiuni economice și financiare ale Uniunii Europene în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina.

„Va exista un răspuns clar, fără echivoc și rapid în cazul unei escaladări”, a spus Schallenberg, care nu a exclus o suspendare a Rusiei din sistemul bancar de plăți SWIFT.

Austria încearcă în mod tradițional să aibă relații bune cu Rusia. Unul dintre motivele principale îl reprezintă energia, în contextul în care compania austriacă de petrol și gaze OMV este unul dintre investitorii de la Nord Stream 2.

Un important centru de gaze naturale care distribuie gaz rusesc către țările europene este de asemenea localizat în apropiere de Viena.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button