Internaţional

Alexei Navalnîi, petrecut pe ultimul drum. Imagini de la biserica înconjurată cu garduri de fier și păzită de polițiști

Opozantul rus Alexei Navalnîi va fi înmormântat astăzi, la Moscova, la două săptămâni după ce a murit într-o colonie penală din Arctica. Deși aliații lui Navalnîi acuză Kremlinul că l-a asasinat, acest lucru fiind negat vehement de autorități, evenimentul este umbrit de prezența masivă a poliției, inclusiv pe acoperișuri și garduri de fier în jurul bisericii unde va avea loc slujba, transmite sursa.

Aliații lui Navalnîi au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi, însă autoritățile au impus restricții stricte, inclusiv interdicții privind filmările și fotografiile în clădirea bisericii. Polițiștii ruși sunt amplasați strategic în apropierea locului ceremoniei, iar gardurile de fier au fost ridicate în întregul cartier, subliniind tensiunile în creștere.

O slujbă religioasă pentru Navalnîi urmează să aibă loc la ora 13:00, în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi a locuit.

Apoi este programată înmormântarea sa la cimitirul Borisov, la aproximativ 2,5 km distanță, pe cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod pașnic sau dacă poliția va aresta participanții. Ea se află în afara Rusiei. Mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, probabil va participa la înmormântare. Dar nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă, notează Reuters.

Deși Navalnîi a fost un critic vocal al președintelui Putin și a fost tratat în Germania pentru otrăvire, Kremlinul a evitat să comenteze moartea sa. Deși Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menționat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt și într-o lumină negativă.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.

În presă a apărut un video care ar fi fost filmat pe 15 februarie, la o ședință de judecată. Din imagini reiese că nimic nu prevestea o tragedie. Opozantul era optimist și glumea: „Onorat, îți voi trimite numărul meu personal de cont, astfel încât să poți folosi salariul tău uriaș de judecător federal pentru a-mi alimenta contul personal, pentru că rămân fără bani și, datorită deciziilor tale, se va epuiza și mai repede”.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei. Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

#Navalnîi #beserică #înmormîntare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button