Politică

„Am discutat despre modalități de a stabili pacea.” Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu candidatul la președinția SUA, Donald Trump, la reședința sa din Florida. Orban a anunțat acest lucru pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter) în noaptea de 12 iulie, transmite sursa.

„Misiunea Mondială 5.0. A fost marea mea onoare să-l vizitez astăzi pe președintele Donald Trump la Mar-a-Lago. Am discutat despre modalități de a stabili pacea. Vești bune ale zilei: el va rezolva această problemă!” – a spus premierul ungar.

Donald Trump, prin intermediul rețelei sale de socializare Truth social, i-a mulțumit lui Orban pentru întâlnire. „Trebuie să fie pace și repede. Au murit prea mulți oameni într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată!” – a spus Trump.

Purtătorul de cuvânt al lui Orban a numit reședința lui Trump Mar-a-Lago „următoarea oprire a misiunii de menținere a păcii” a premierului ungar, scrie Reuters. Orbán și Trump au discutat „posibilitățile de pace”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat pentru Reuters pe 10 iulie că posibila victorie a lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea fi o „șansă pentru pace” în Ucraina. „Cred că trebuie să existe o presiune externă foarte puternică pentru a-i forța [liderii Rusiei și Ucrainei] chiar să înceapă negocierile. Cine are șansa să facă asta în perioada următoare? Doar președintele Trump, dacă va fi ales”, a spus Szijjártó.

Ministrul a adăugat că recentele întâlniri ale lui Orban cu Vladimir Putin și Vladimir Zelenski au arătat că pozițiile partidelor sunt departe una de cealaltă, iar alți lideri occidentali nu doresc sau nu pot contribui la apropierea lor.

De la începutul lunii iulie, premierul ungar Viktor Orban, în cadrul „misiunii sale de menținere a păcii”, s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky, la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping. În plus, Orban a participat la summitul NATO de la Washington.

Autoritățile UE l-au criticat pe Orban din cauza întâlnirii sale cu Vladimir Putin. UE a amenințat cu „consecințe practice” dacă Orban își va continua politicile, a informat Politico pe 11 iulie, citând surse.

Bloomberg, care a raportat pentru prima dată întâlnirea dintre Orban și Trump, a spus că discuțiile din Florida sunt „probabil să sporească îngrijorările” că premierul ungar acționează ca mediator între Putin și Trump.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a respins încercările lui Viktor Orban de a acționa ca un pacificator. „Nu toți liderii pot negocia. Pentru a face acest lucru, trebuie să ai o anumită putere”, a spus Zelensky la o conferință de presă la summitul NATO din 11 iulie. Anterior, președintele Ucrainei a spus că doar Statele Unite, China sau Uniunea Europeană ar putea juca rolul de mediator.

#Orban #Trump #Florida #pace #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button