PoliticăRăzboi în Ucraina

Ambasa Rusiei la Chișinău se opune legii promulgate de către Maia Sandu

„Încercarea de astăzi de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazată pe atacul ideologic al normelor morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică credibilă, afectează mișcarea spre pace și prietenie. Noi, ca și până acum, vom păstra și onora cu sacru simbolurile Marii Victorii a soldatului sovietic în Marele Război Patriotic”. Cu o asemenea reacție a venit astăzi, 19 aprilie Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, după ce Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea privind interzicerea simbolurilor armatei ruse, folosite în războiul din Ucraina, inclusiv a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

Mesajul lansat de Ambasada Moscovei la Chișinău dă de înțeles că misiunea diplomatică nu se va conforma deciziei legale.

„Am fost atenți la o discuție publică pe problema interzicerii panglicii „Sfântul Gheorghe” în Republica Moldova. Fenomenul „cancel culture” distorsionat de societatea occidentală, cu scopul de a refuza păstrarea și protejarea memoriei, devalorizarea eroismului strămoșilor noștri, inclusiv reprezentanți curajoși ai popoarelor fostei Uniuni Sovietice, inclusiv actuala Moldovă este distrusă de fundația istoricului adevăr și dreptate. Valorile militar-patriotice și isprava eroică a multinaționalelor Armatei Roșii în Marele Război Patriotic este un exemplu de unitate curajoasă, credință, onoare, demnitate și valoare. Panglica „Sfântul Gheorghe” păstrează amintirea a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului și nazismului în Europa. Respectarea și protecția simbolurilor Marii Victorii este un semn de recunoștință față de tații, bunicii și străbunicii societății civilizate care și-au dat viața pentru protecția patriei. Încercarea de astăzi de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazată pe atacul ideologic al normelor morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică credibilă, afectează mișcarea spre pace și prietenie. Afirmarea publică a semnificației culturii spirituale este relevantă dincolo de timp și spațiu.Este exact ceea ce modelează identitatea națională, valorile societății și viziunea asupra lumii a generațiilor viitoare. Noi, ca și până acum, vom păstra și onora cu sacru simbolurile Marii Victorii a soldatului sovietic în Marele Război Patriotic”, se arată în mesajul Ambasadei.

Precizăm că, astăzi, Maia Sandu, a semnat decretul de promulgare a legii privind interzicerea folosirii simbolurilor războiului, inclusiv a panglicii „Sfântul Gheorghe”.

Amintim că, la 14 aprilie, deputații PAS au aprobat în lectură finală legea ce interzice simbolurile războiului din Ucraina în Republica Moldova, inclusiv panglica „Sfântul Gheorghe”. Socialiștii au declarat că nu recunosc această lege și nu o vor respecta. Mai mult decât atât, PSRM îndeamnă și susținătorii săi să nu respecte prevederile legale.

Partenerii de bloc ai socialiștilor – comuniștii la fel au condamnat adoptarea acestei legi.

Anterior, după aprobarea legii doar într-o singură lectură, președintele de onoare al PSRM, fost președinte al țării, Igor Dodon, la fel a declarat că nu va respecta prevederile legii, iar de 9 mai va folosi panglica „Sfântul Gheorghe” de 9 mai.

Precizăm că, potrivit legii persoanele fizice care nu vor respecta prevederile legale riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.

#Rusia #Amabasă #lege #politică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button