Analize și opiniiInternaţionalRăzboi în Ucraina

Amenințare cibernetică la adresa securității naționale: atac de hackeri asupra Kyivstar și a sistemelor bancare

Pe 12 decembrie, viața obișnuită a cetățenilor ucraineni a fost din nou întreruptă de agresor. Din cauza unui puternic atac al hackerilor care a lovit cel mai mare operator de telecomunicații Kyivstar, ucrainenii nu au putut folosi comunicațiile în mod normal. Atacul nu s-a răspândit la operatorii Lifecell și Vodafone, dar rețelele au fost supraîncărcate, deoarece utilizatorii Kyivstar au început să treacă activ la utilizarea serviciilor acestor companii. Atacul asupra Kyivstar a fost urmat de un atac cibernetic asupra Monobank și apoi asupra bancomatelor Oschadbank. Consecințele au fost resimțite de milioane de utilizatori privați de servicii din toată țara, precum și de companii, pentru că s-au produs defecțiuni și la plata prin terminale electronice conectate la Kyivstar.

Compania are aproximativ 24,3 milioane de clienți, iar consecințele atacului cibernetic vor fi eliminate de specialiști în termen de două-trei zile. Din cauza perturbărilor, cea mai mare parte a populației țării a rămas izolată de mijloacele de comunicare de bază. Cu toate acestea, este și interesant că rușii înșiși au suferit de pe urma atacului. Personalul militar rus care este staționat ilegal în teritoriile ucrainene ocupate sau în zone de luptă, după cum s-a dovedit, a folosit carduri SIM Kyivstar. De fapt, ei înșiși au rămas fără comunicare între ei. Acest lucru a servit cu siguranță ca o lecție bună pentru Rusia. De asemenea, s-a știut ulterior că, ca răspuns la atacul cibernetic, hackerii ucraineni atacaseră deja site-ul Serviciului Fiscal al Federației Ruse, așa că rușii nu au trebuit să aștepte mult pentru o reacție.

Motivul eșecului Kyivstar nu sa limitat la dificultățile tehnice. În Sumy, sistemul electronic de avertizare a raidurilor aeriene a fost oprit din cauza atacurilor. De asemenea, utilizatorii nu au putut trece la alți operatori din cauza impactului eșecului asupra roamingului național, care a devenit o amenințare directă la adresa accesului cetățenilor la informații importante. Având în vedere că în noaptea de 13 decembrie, rușii au atacat Kievul cu rachete balistice, atunci dacă acest lucru s-ar întâmpla la Sumy, un procent uriaș din populație nici nu ar putea primi o notificare despre necesitatea de a merge la adăpost.

După cum sa menționat deja, Monobank a devenit și ținta unui atac masiv DDoS. Cofondatorul băncii, Oleg Gorokhovsky, a confirmat atacul și a remarcat, de asemenea, probleme cu funcționarea bancomatelor și a terminalelor din cauza atacului asupra Kyivstar. Probleme similare au apărut și în alte instituții bancare, în special în Privatbank și Oschadbank. Cu toate acestea, sectorul bancar a ripostat împotriva atacurilor.

Aceste atacuri de hackeri se încadrează în contextul mai larg al amenințărilor cibernetice la adresa Ucrainei. Rusia avea deja o istorie de atacuri cibernetice înainte de incursiunile și atacurile anterioare asupra infrastructurii energetice. Se pare că noile atacuri au ca scop crearea de panică în societate. Acestea interferează cu accesul la informații importante de alertă de raid aerian. Acest lucru reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții civililor, având în vedere circumstanțele în care operatorii și băncile, ca servicii cheie, sunt atacate.

#Kyivstar #hackeri #sisteme_bancare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button