Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Amenințări reale pentru securitatea națională a Republicii Moldova

Vă reamintim că, la 9 februarie, în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului European, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat că serviciile secrete ucrainene au primit dovezi irefutabile că Kremlinul pregătește un plan de destabilizare a situației politice din Moldova. Zelenskyy a declarat că a informat imediat guvernul moldovean despre acest lucru.

La 13 februarie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a emis o declarație prin care a confirmat existența unui plan rusesc de a da o lovitură de stat la Chișinău. „Este un plan pe termen scurt care implică sabotaje în care sunt implicate persoane cu pregătire militară deghizate în civili. Ei plănuiesc acțiuni violente, inclusiv atacuri asupra unor instituții de stat și luări de ostatici”, a spus ea.

Guvernul și serviciile speciale moldovenești au aflat informații detaliate despre logistica operațiunii de sabotaj, potrivit rapoartelor de informații furnizate Moldovei de către Ucraina. Sabotorii urmau să fie recrutați din afara țării, în primul rând din Belarus și Rusia, dar și din unele state balcanice. Sub pretextul unor proteste pretins „pașnice”, se va încerca preluarea puterii la Chișinău. Forțele de securitate moldovenești se pregătesc să prevină aceste provocări și țin situația sub control.

„Planul prevede folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente în Moldova. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni pentru ca cetățenii din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru să intre în Moldova”, a spus Sandu.

Scopul principal al acestor planuri ale Kremlinului este o lovitură de stat prin care un guvern proxy condus de Rusia să ajungă la putere. Acest lucru ar opri procesul de integrare europeană a țării și ar folosi Moldova în războiul împotriva Ucrainei. Având în vedere numărul de agenți ruși în interiorul Moldovei, pe care guvernul moldovean tocmai l-a revendicat recent, precum și „ajutorul” funcționarilor politici pro-ruși, Kremlinul ar putea pune în aplicare un plan asemănător cu „operațiunea specială” numită „primăvara Crimeei”, în timpul căreia FR a ocupat peninsula Crimeea în 2014.

Partidul moldovenesc „Șor”, cumpărat de conducerea rusă, ar fi fost în măsură să ajute tocmai la preluarea „neînarmată” a puterii. Trebuie amintit că acest partid are legături cu grupări criminale rusești, precum și cu unii funcționari pensionari din serviciile secrete rusești, care au o anumită legătură cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

În contextul unei lupte paneuropene împotriva agenților ruși, chiar înainte ca Moldova să primească datele serviciilor secrete ucrainene, guvernul a început pregătirile legislative care presupun punerea bazelor pentru pedepsirea viitoare a tuturor agenților, colaboratorilor și trădătorilor de stat. Se așteaptă ca parlamentul Republicii Moldova să adopte cât mai curând posibil proiecte de lege care vor oferi agențiilor de securitate instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile de securitate din țară. „Toți cei care iau parte la astfel de acțiuni și care îi protejează trebuie să fie aduși în fața justiției”, a subliniat Sandu.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a solicitat competențe suplimentare pentru a investiga cazurile de spionaj și înaltă trădare. Acest lucru a fost anunțat de șeful SSI, Radu Frija, în cadrul unei audieri publice parlamentare la sfârșitul lunii ianuarie. Parlamentul moldovean discută în continuare posibilitatea modificării Codului Penal, care ar impune sancțiuni pentru separatism și colectarea ilegală de informații.

Radu Figi a subliniat că, pentru a lupta eficient împotriva agenților ruși, este necesar să se acorde mai multe competențe organelor responsabile de securitatea statului. El a reamintit că în cei 30 de ani de independență nu a fost înregistrat niciun caz de spionaj în țară și a explicat acest lucru prin faptul că SSI poate investiga o infracțiune finalizată, dar nu și stadiul inițial al acesteia: „Este mult mai ușor să urmărești modul în care cineva încearcă să recruteze cetățeanul nostru decât atunci când o persoană a fost deja recrutată și informațiile secrete au fost primite și transferate către o altă structură a statului.

Proiectul de modificare a Codului Penal ar trebui să introducă termeni precum „entitate anticonstituțională”, „structură informațională ilegală” și „amenințare gravă la adresa securității Republicii Moldova”. Crearea unei structuri ilegale de informare, apelul la separatism și stabilirea și menținerea legăturilor cu un stat străin, o organizație sau reprezentanții acestora în scopul spionajului și al trădării înalte ar fi grav incriminate.

În acest context, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățeni să fie vigilenți și să aibă încredere în informațiile oficiale, deoarece cea mai agresivă formă de atac este cea informațională: „Încercările Kremlinului de a organiza violențe în țara noastră sunt fără succes. Să rămânem calmi și să avem încredere în Moldova”.
De asemenea, au avut loc schimbări în aparatul guvernamental din Moldova.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova, a demisionat împreună cu toți funcționarii din Executiv. Noul guvern va fi condus de Dorin Recean. Este simbolic faptul că exact în această zi, în timpul atacului terorist al Kremlinului asupra Ucrainei, o rachetă rusească a violat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Pentru prima dată după mulți ani, Moldova a avut în sfârșit o șansă de a se realiza pe drumul integrării europene și de a se elibera de dependența de Rusia. La fel cum Maia Sandu a dat în sfârșit speranța cetățenilor moldoveni că în viitorul apropiat problema transnistreană va fi în sfârșit rezolvată și că țara își va putea restabili integritatea teritorială. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași strategici atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, deoarece orice cvasi-formațiune rusă trebuie să dispară definitiv de pe teritoriul Europei.

#Moldova #politică #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button