Război în Ucraina

Amenințarea cu escaladarea din Belarus

După evenimentele care au avut loc în Rusia pe 24 iunie, regimul Lukașenko a început să reprezinte o mare amenințare pentru statele vecine. Deoarece încercarea de a se răzvrăti pe șeful teroristului PMC Wagner nu a primit un final logic, acum Prigojin însuși și unii dintre militanții săi (foști prizonieri), potrivit serviciului de presă al lui Putin și Lukașenko, sunt trimiși în Belarus. Experții se tem că desfășurarea unui grup terorist recunoscut de majoritatea țărilor civilizate ale lumii în Belarus va crește nivelul de posibilă escaladare de la Minsk.

La rândul lor, opoziția din Belarus și chiar armata obișnuită a lui Lukașenko s-au opus în același timp unei astfel de decizii. Forțele de securitate din Belarus nu sunt absolut de acord cu o astfel de inițiativă. Potrivit opoziției din Belarus, militarii care sunt încă subordonați penal lui Lukașenko amenință că vor sabota armata.

Totuși, în același timp, dictatorul belarus a făcut o declarație despre presupusa aducere a armatei „în alertă”. În acest moment, acest fapt este greu de confirmat și de infirmat.

Amintiți-vă că în prezent, președintele legitim Svetlana Tikhanovskaya a creat un sediu operațional, iar voluntarii belarusi care se află în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat un apel pentru a fi pregătiți pentru o posibilă lovitură de stat în stat Lukașenko este în mod evident îngrijorat de posibilitatea răsturnării sale, mai ales, conform opoziției din Belarus, în administrația organelor de drept ale republicii sunt oameni care la un moment dat vor da un semnal, ceea ce va însemna un apel la acțiune. O serie de militari din Belarus, inclusiv forțele de securitate, sunt gata să treacă de partea opoziției.

Având în vedere că Rusia a desfășurat anterior în mod criminal arme nucleare în Belarus, experții se tem de utilizarea lor de către dictatorul belarus. O astfel de decizie îl va costa chiar mai mult decât o lovitură de stat, pentru că statele europene vor reacționa dur la o încercare de a folosi ilegal chiar și arme nucleare tactice, pe care Putin le-a oferit regimului Lukașenko.

În același timp, unii se tem de deschiderea unui „al treilea front” în războiul ruso-ucrainean. Anterior, potrivit unor persoane din interior, armata belarusă a refuzat în cea mai mare parte să invadeze ilegal teritoriul Ucrainei. Lukashenko i-ar putea forța pe militanții Wagner să comită această crimă, totuși, din nou, reacția și motivația lor de a se supune dictatorului din Belarus, cu care gruparea criminală a avut un conflict mai devreme – celebrul incident Wagnernet, este necunoscută.

În general, astăzi situația este sub control și nu a existat nicio escaladare. Specialiștii vor continua să monitorizeze evoluțiile ulterioare, care acum se desfășoară foarte repede.

#Lukașenko #escaladare #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button