Analize și opiniiInternaţionalPoliticăRăzboi în Ucraina

Amenințarea din 30 noiembrie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov și destabilizarea politică în Moldova

O nouă amenințare a Rusiei la adresa Republicii Moldova. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, la reuniunea ministerială OSCE de la Skopje, că țara noastră ar fi „următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului împotriva Rusiei”, transmite sursa

În replică, reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău au cerut Rusiei „mai mult ca niciodată” să-și retragă imediat trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, MAEIE a reiterat că țara „merge ireversibil” pe calea europeană.

„Încă de la începutul invaziei brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în Moldova am resimțit întreg arsenalul de tentative de destabilizare pe care Rusia l-a declanșat împotriva noastră. Declarațiile Rusiei, fie ele de astăzi sau din ocazii anterioare, se înscriu în șirul acțiunilor ostile pe care Federația Rusă încearcă să le implementeze față de țara noastră de-a lungul ultimilor 30 de ani. 

Din fericire, în tot acest timp, statele partenere din occident ne-au fost alături, ajutându-ne să depășim cu succes aceste amenințări”, a spus Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.

„Luând în calcul că ministrul Lavrov a ajuns totuși la reuniunea ministerială OSCE, sperăm că mesajul nostru – clar și tranșant – va fi înțeles și de el: Republica Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană iar astăzi, mai mult ca niciodată, insistăm pe retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din teritoriul nostru”, a adăugat Zaharov.

Potrivit raportului din ISW din 2 decembrie, șeful pro-rus al Găgăuziei, Yevgenia Guțul, a susținut la 1 decembrie că compania energetică de stat Moldovagaz a blocat Găgăuzia să primească gaz de la un furnizor turc pe care guvernul regional Găgăuzia pro-rus l-a negociat în afara contractelor de stat. Guțul a susținut că Moldovagaz vinde gaz la un preț pe metru cub mai mare decât partenerul turc și a acuzat Moldova că ignoră apelurile Gaguaziei de a oferi locuitorilor săi gaze ieftine pentru iarna viitoare.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a respins în special cererea Yevgeniei Guțul de un membru în cabinetul său pe 13 noiembrie, deoarece Guțul face parte în partidul politic interzis Șor, pe care Rusia l-a folosit pentru a promova interesele pro-ruse și destabilizarea politică în Republica Moldova până când Curtea Constituțională a Republicii Moldova a interzis partidul în iunie 2023.

Șeful Partidului Șor, Ilan Șor, a folosit partidul pentru a declanșa proteste în septembrie 2022-iunie 2023, menite în cele din urmă să răstoarne actualul guvern al Republicii Moldova.

Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Moldovagaz nu are capacitatea fizică sau legală de a bloca livrările de gaze la graniţa cu Găgăuzia şi că Moldovagaz nu a primit documentaţia necesară pentru a schimba furnizorii de gaze naturale ai Găgăuziei.

Sandu i-a deposedat pe 27 noiembrie șeful Partidului Regiunilor Republicii Moldova, Alexander Kalinin, de cetățenia sa moldovenească din cauza sprijinului său extins pentru războiul ruso-ucrainean, iar Kalinin a anunțat eforturile la 1 decembrie de a recruta voluntari moldoveni pentru a lupta alături de armata rusă în Ucraina.

Rusia a desfășurat o probabilă campanie de destabilizare a Republicii Moldova la începutul anului 2023, iar Rusia ar putea încerca să reînnoiască aceste eforturi pentru a distrage atenția internațională de la războiul din Ucraina.

#destabilizare #Moldova #război_în_Ucraina #Lavrov

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button