Politică

Angel Tîlvăr a declarat că România va continua să sprijine Republica Moldova

„R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chișinăul are cea mai mare nevoie”. Declarația a fost făcută ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr, în cadrul întrevederii cu ministrul apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes, și cu șeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, Brașov, transmite sursa.

Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliați au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire.

Oficialii au discutat despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de  Vest, cu accent pe continuarea acordării sprijinului pentru Ucraina și Republicii Moldova.

„Schimbul de opinii pe tema situației de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor de Vest a scos în evidență nevoia continuării eforturilor de sprijin pentru Ucraina, țară parteneră care se confruntă de aproape doi ani cu agresiunea ilegală și neprovocată a Federației Ruse. 

Ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul țării vecine încă din primele zile ale declanșării invaziei ruse, precum și hotărârea guvernului de la București de a continua acest sprijin. Angel Tîlvăr a subliniat importanța sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context importanța Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Fetești, la sfârșitul anului trecut, unde se pot pregăti piloți români dar și din țări aliate și partenere, inclusiv Ucraina. În context, cei doi oficiali au analizat modalitățile concrete prin care cele două țări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloților ucraineni în cadrul Centrului”, se arată într-un comunicat al Ministerulu

Cei doi miniștri au discutat și despre importanța Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an. Angel Tîlvăr a subliniat necesitatea menținerii unei prezențe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum și importanța creșterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova. 

„România acordă o mare importanță sprijinirii parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Prin poziționarea în proximitatea zonei de conflict, R. Moldova este expusă la acțiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chișinăul are cea mai mare nevoie”, a arătat Angel Tîlvăr. 

Totodată, în cadrul întrevederii, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanțială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, propunere apreciată de către partea luxemburgheză. 

#România#sprijin#Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button