Analize și opinii

Aniversarea zilei de 2 mai 2014 Odesa: opoziția de succes față de Kremlin și împiedicarea instaurării puterii pro-ruse în oraș

În urmă cu 10 ani, la 2 mai 2014, Odesa a cunoscut un eveniment important. Cu toate acestea, ciocnirile dintre „anti-Maidan” pro-rusesc controlat de Kremlin, care urmărea instituirea unui guvern local pro-rus în Odesa, și activiștii ucraineni au dus la moartea a 48 de persoane, în principal în urma unui incendiu în Casa Sindicatelor de pe Polul Kulikovo.

Este important să ne amintim că tragedia evenimentelor din 2 mai nu a fost un accident. A fost rezultatul acțiunilor intenționate ale Rusiei, care a încercat să destabilizeze situația din sudul și estul Ucrainei, să stârnească ostilitate și să divizeze țara. Vă reamintim că, înainte de aceasta, Rusia reușise deja să ocupe Crimeea și a început să trimită unități militare pentru a ocupa părți din teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk.

Ciocnirea a fost provocată de militanții „anti-Maidan” pro-ruși, care au atacat participanții la un marș pașnic pentru unitatea Ucrainei. Primele victime ale tragediei au fost activiștii Maidanului, Igor Ivanov și Andriy Biryukov. În replică, activiștii ucraineni au fost nevoiți să se apere.

Incendiul de la Casa Sindicatelor a fost o coincidență teribilă, nu o crimă premeditată, așa cum propaganda rusă încearcă să prezinte evenimentul. Potrivit anchetei, incendiul a izbucnit ca urmare a aruncării de „cocktailuri Molotov” din ambele părți.

Multe persoane care s-au ascuns în Casa Sindicatelor au murit din cauza fumului dens și a panicii.

Este important să subliniem că activiștii Maidanului din Odessa, riscându-și propria viață, au încercat să salveze oamenii din clădirea în flăcări.

În fiecare an, la 2 mai, propaganda rusă speculează în mod cinic pe tema evenimentelor tragice din Odessa. Scopul său este de a alimenta dușmănia și ura între ucraineni, de a submina stabilitatea internă a țării și de a justifica agresiunea sa brutală.

Din 2022, Rusia însăși a devenit un terorist, a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Acum bombardează fără milă Odesa. Ocupanții ruși ucid familii întregi în casele lor, atacă civilii cu muniții cu dispersie interzise și distrug centrul istoric al orașului, un sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Amintindu-ne de tragedia din 2 mai 2014, trebuie să ne fie clar că Rusia este un inamic care aduce moarte și distrugere. Ucraina continuă să dea un răspuns puternic agresorului rus, dar partenerii săi, în special vecinii săi, trebuie să o sprijine pe această cale. Doar prin eforturi comune putem învinge inamicul, proteja democrația, libertatea și independența și construi un viitor pașnic pentru Ucraina și Europa.

#Aniversare #Odesa #2014

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button