Analize și opinii

Gazpromul forțează auditul datoriei și riscă să piardă Republica Moldova din lista de contractanți

Se pare că în curând Republica Moldova va beneficia de o ocazie istorică – ce a de a renunța natural la o dependență istorică față de gazul rusesc. Auditul datoriei se prelungește, iar Gazproul este categoric – începând cu 1 mai ar putea să sisteze livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

În același timp, trebuie să înțelegem că un asemenea scenariu nu va mai fi unul catastrofal pentru Republica Moldova – tocmai 7 furnizori potențiali sunt gata să livreze gaze naturale în Moldova. Plus la aceasta, prețul mediu al gazului pe piața de desfacere nu este unul radical diferit de cel, propuse de către Gazprom.

Sistarea livrării gazelor – mai multe dezavantaje pentru Rusia, decât pentru Moldova

Se pare că în prezent Republica Moldova a ajuns la momentul în care sistarea livrării de gaze rusești nu mai este o tragedie – prețul oferit de către ruși este cu mult mai mare decât acum câțiva ani, de aceea, dispare orice motivație de a merge la cedări, doar pentru a păstra relația cu Gazpromul.

În același timp, fiind conștienți de riscul real de a reduce șantajul energetic, politicienii din opoziție deja “fac valuri”. Aceștia vorbesc în cadrul vechiului scenariu – cât de vitală este relația energetică cu Rusia. Pentru aceștia, catastrofal ar fi dacă Republica Moldova ar renunța la Gazprom – acest lucru ar însemna și moarte politică pentru o bună parte a opoziției.

Gazpromul, cel mai curând, va continua să livreze gaze în Republica Moldova

Federația Rusă demult a înțeles că, datoria istorică a Republicii Moldova este prețul pe care cetățenii moldoveni îl plătesc pentru dependența energetică. Plus la aceasta, reieșind din scenariul dezastruos pentru armata rusească din Ucraina, este puțin probabil că Putin va renunța la un instrument de presiune într-o regiune atât de importantă pentru ruși din punct de vedere strategic.

În acest context, se pare că anume acum este momentul în care Gazpromul ar trebui să-și facă griji, nu invers. Interesul Kremlinului în a livra gaze către Republica Moldova este mult mai mare decât interesul Republicii Moldova în Kremlin și Gazprom. Tot mai mulți cetățeni încep să conștientizeze acest lucru, iar treptat, va scădea și valoarea lui Dodon în calitate de “unicul negociator cu Putin”. La fel, va scădea și valoare opoziției, opoziției care, pe lângă doctrina lumii rusești, nu este capabilă să vorbească și să ofere nimic altceva. Și, nu în ultimul rând, să nu uităm despre Transnistria care la fel va rămâne fără gaze, în cazul în care, peste noapte Gazpromul oprește livrarea de gaze către Moldova. Kremlinul, la fel, nu este gata să plătească nici acest preț, de aceea, cel mai curând, va merge la condițiile Chișinăului, chiar dacă momentan încearcă să joace din poziția puterii.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button