Economie

ANRE a aprobat un nou tarif la gaz: Începând cu 1 ianuarie cetățenii vor achita 11 lei pentru un metru cub

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a aprobat noul tarif la gazul natural, care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, un metru cub de gaz va costa, fără TVA inclus, 10,19 lei, pentru consumatorii finali. Sursă.

Hotărârea a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței ANRE și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. În acest context, Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 503/2021 din 09 noiembrie 2021 se abrogă.

Astfel, prețul pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale, pentru consumatorii finali, va fi de 10 196 de lei fără TVA inclus, pentru consumatorii finali.

Cu TVA, tariful va constitui 11,0052 lei pentru 1 metru cub de gaze.

Mai jos vedeți Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2022.

La 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful la gaz pentru consumatorii casnici, de 10,26 lei pentru un metru cub, fără TVA, pentru lunile noiembrie și decembrie. Cu TVA, acesta constituie 11,08 lei. Până atunci, tariful a fost de 4,3 lei.

La 4 noiembrie 2020, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă dispoziție. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” urma să înainteze o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică, în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, nu putea spune dacă tariful la consumul de gaz natural ar putea trece de 10 lei. „Noi atunci vara când am spus că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, atunci era vorba de 6 – 6 și 5, acuma suntem în altă situație, deci poate fi, dar nu pot să vă spun acuma chiar ferm”, a declarat acesta anterior.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova a plătit aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie – sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button