Societate

ANSA vine cu recomandări pentru consumatori. Care sunt unele sfaturi pentru a evita intoxicațiile în perioada sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi și recomandări pentru consumatori, cum să alegem produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

Pentru ca produsele achiziționate să nu prezinte un pericol pentru sănătate, ANSA recomandă ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea, laptele și produsele lactate, peștele în stare proaspătă, ouăle, să le procurați numai din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, pentru a evita situațiile, în care din cauza aglomerației din piețe și magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziționate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs., ANSA recomandă: carnea să fie procurată în stare proaspătă numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinară.

Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții: comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar. Sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic. Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Atrageți atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.

Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenușie sau brună. În aceste cazuri peștele este sigur alterat și poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare – 28 de zile, la cea mai mică temperatură din frigider.

Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificați informația despre data limită de consum, marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte.

 Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

ANSA recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul „stradal”: de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preț mai mic, acestea pot avea impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să procurați produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea și peștele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Totodată, Vă îndemnăm sa fiți precauți și să respectați cu strictețe măsurile obligatorii de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button