PoliticăSocietate

„Anul acesta, lumânările vor arde și pentru pace” Sandu i-a felicitat pe evreii din Moldova de Hanukkah

Președintele Maia Sandu i-a felicitat pe reprezentanții comunității evreiești din Moldova pentru începutul sărbătorii evreiești de Hanukkah. Potrivit președintelui, anul acesta lumânările care se aprind de obicei pentru această sărbătoare „vor arde pentru pace”, transmite sursa.

„…Vă doresc pace în casele și inimile voastre. Hanukkah este un mare prilej de bucurie pentru toți credincioșii evrei; este un timp pentru caritate, bunătate și milă. În această sărbătoare, se aprind lumânări pentru a glorifica victoria Binelui asupra tuturor încercărilor de distrugere la care a fost supus poporul evreu și religia sa. De mai bine de două mii de ani, lumânările vor arde, slăvind sfințenia, curățirea Templului și sfințirea altarului. Totuși, anul acesta vor arde și pentru liniște, pentru gânduri strălucitoare, pentru bunăstarea copiilor. Sărbătoarea să aducă reconciliere, solidaritate și înțelegere în întreaga lume. Hag Hanukkah Sameach!” — a scris președintele pe rețelele de socializare.

Trebuie remarcat faptul că sărbătoarea Hanukkah a fost stabilită în secolul al II-lea î.Hr. e. în memoria curățirii Templului, sfințirii altarului și reluării slujbelor templului de către Macabei, care au urmat înfrângerii și expulzării de pe Muntele Templului a trupelor greco-siriene și a aliaților lor evrei în anul 165 î.Hr. e.

Vacanta dureaza 8 zile. Pe Hanukkah, se obișnuiește să se aprindă un sfeșnic special – Hanukkiah, în care există 9 lumânări: 8 lumânări simbolizează zilele miracolului, iar de la a noua lumânare (shamash) toate celelalte sunt aprinse (în prima zi – una , pe al doilea – doi etc.).

Pentru a comemora miracolul, gogoșile sufganiyot și latkes sunt în mod tradițional prăjite în cantități mari de ulei de Hanukkah.


Militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie. Au lansat atacuri cu rachete și au spart zonele de frontieră din sudul Israelului și au luat, de asemenea, ostatici. Ca răspuns, armata israeliană a început să lovească Fâșia Gaza și, de asemenea, a anunțat o blocare a acestui teritoriu.

#Hanukkah #Sandu #felicitare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button