Război în Ucraina

Apă-Canal are datorii de milioane la Premier Energy: Suma anunțată

Întreprinderea municipală „Apă-Canal”, la ziua de azi, are datorii la „Premier Energy” de 69,2 milioane de lei. Cifrele au fost anunțate de Irina Gurnic, viceprimarul Capitalei, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.

Gutnic a declarat că, la ziua de ieri, datoria constituia 70 de milioane, însă au fost achitați 800.000 de lei, transmite sursa.

„Plata lunară pentru consumul curentului electric este de 28,5 milioane de lei, iar tariful actual acoperă doar 17 milioane din factură”, a precizat Gutnic.

În acest context, „Apă-Canal” a angajat o companie care în cel mult două săptămâni va analiza impactul costului energiei electrice în tariful la apă și va spune care este prețul real pe care trebuie să-l achite consumatorii.

„Referitor la informațiile răspândite privind situația financiară, lucrăm la acest capitol. Vom difuza informațiile care au fost prezentate în cadrul auditelor de la „Apă-Canal Chișinău”. Referitor la realizarea unui expertize, noi am inițiat discuțiile. Experții care sunt antrenați în acest proiect au primit toate calculele și analiza metodologică cu toate propunerile pe care noi le-am dat pentru a fi schimbată metodologia. Noi avem pe de o parte calculele prezentate de „Apă-Canal”, care reglementează un tarif de 19 lei, și avem calculele pe care le-a aprobat ANRE în mărime de 17,22, tarif mediu. Urmează experții independenți să analizeze cine are dreptate și dacă metodologia este raportată la realități. Așteptăm rezultatele”, a declarat Irina Gutnic.

Realitatea.md amintește că, la data de 11 ianuarie, ANRE a stabilit un tarif cu 43% mai mare la apă și canalizare, la 15,30 lei metrul cub. „Apă-Canal” ceruse un tarif de 19,18 lei pentru acoperirea costului la energia electrică.

Distribuitorul „Premier Energy” a avertizat de mai multe ori întreprinderea municipală să achite datoriile, întrucât în caz contrar va fi deconectată de la lumină. În consecință, locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă.

#ApaCanal #datorii #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button