Societate

Apeducte pentru alimentarea cu apă potabilă a patru raioane din Moldova, construite de către Guvernul României

Guvernul României a aprobat, în cadrul ultimei ședințe, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentare cu apă potabilă din județul Iași (România) în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești (Republica Moldova).

În prima etapă, se prevede construirea unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), care se adresează cetățenilor din treisprezece localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect există proiectul tehnic și finanțare. Investițiile vor fi realizate din bugetul S.C. APAVITAL S.A, transmite sursa

„Acordul constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă, iar după intrarea în vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, prin hotărârea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale. Racordarea fizică între cele două țări face parte dintre prioritățile noastre alături de alte proiecte cu impact major asupra calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, proiecte de infrastructură locală precum alimentare cu apă, sisteme de canalizare, eficiență energetică etc.” – a subliniat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

După începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250 000 de persoane.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button